Mojave är äntligen här, och med det kommer flera trevliga uppdateringar. Har du väntat så här länge med att uppdatera är du kanske vanligtvis försiktig med att hoppa på de senaste uppdateringarna.

Klokt, för varför riskera problem om det vi redan använder fungerar som det ska? High Sierra är så klart fortfarande fullt användbart, och kommer vara så i flera år framöver, men Mojave innehåller flera nyheter som kanske kan locka till uppdatering ändå.

Vi har redan publicerat ett test av Mojave och det är en bra uppdatering utan större överraskningar, men med många trevliga nyheter. Glöm bara inte att säkerhetskopian, ifall du skulle ångra dig.

Missa inte! Test: En vecka med Mac OS Mojave – här är våra intryck


1. Mörkt läge är snällare för dina ögon

Mörkt läge är den kanske enskilt största och viktigaste nyheten i Mojave. Det använder mörkare färger i flera av systemets delar såsom menylisten, menyer och verktygsfält.

Apple lyfter upp Mörkt läge högst upp på sin hemsida om Mojave, men varför är mörkare färger så viktigt? Tittar vi på en datorskärm så tittar vi på en ofta stark ljuskälla, och många av oss stirrar på den här ljuskällan många, långa timmar varje dag. Med Macens vanliga utseende är det mesta vitt, vilket i längden kan vara rejält tröttande för ögonen. Vissa studier pekar dessutom mot att kallt blått ljus kan göra det svårare att somna, särskilt om vi stirrar in i det kalla, starka ljuset sent på kvällen.

5 anledningar till varför du redan borde köra Mojave på din Mac
Finder i ljust läge...

Macens nya mörka läge ger mildare kontraster som känns betydligt snällare mot ögonen, särskilt på kvällen. En del tycker också att Mörkt läge gör det enklare att koncentrera sig, men där kan vi varken säga bu eller bä.

5 anledningar till varför du redan borde köra Mojave på din Mac
... och Finder i mörkt läge. Här dessutom med den för Mojave nya Gallerivyn.

Mörkt läge är inte perfekt, som vi skrev i vårt test, men det är många gånger bekvämt att använda och vi hoppas på att allt tredjepartstillverkare väljer att bygga in egna mörka lägen i sina program.


5 anledningar till varför du redan borde köra Mojave på din Mac
Foto: IDG

2. Continuity Camera

Innan Continuity Camera blev verklighet innebar det en viss möda att fota eller scanna kvitton och annat som vi behöver på vår Mac.

Annat är det med Continuity Camera. I alla appar som har stöd för det, är allt vi behöver göra att högerklicka i det område där vi vill att bilden eller scanningen ska hamna, och sedan klicka på Ta bild eller Skanna dokument.

Kameran på vår Iphone startar automatiskt, och när vi tagit bilden hoppar den in i vårt dokument. Tyvärr kan vi inte på samma sätt välja från våra redan tagna bilder att importera till vårt dokument. Där har vi en potentiell förbättring vi hoppas Apple tar till sig i framtiden.

Continuity Camera fungerar i dag med Mojaves medföljande program såsom Anteckningar, Mail, Meddelanden, Iwork-sviten och i Finder. Även Pixelmator har lagt funktionen i sin senaste uppdatering, och förhoppningsvis kommer det till ännu fler program från tredje part i framtiden.


5 anledningar till varför du redan borde köra Mojave på din Mac
Foto: IDG

3. Förbättrad säkerhet

Det finns många program som gör arbete och fritid på Mac ännu lite säkrare. Oversight till exempel, som varnar oss varje gång ett program vill komma åt mikrofonen eller webbkameran.

Nu finns en sådan funktion inbyggd direkt i Mojave. Vår Mac kan uppmärksamma oss på när ett program vill ha tillgång till mikrofonen, vår webbkamera, våra säkerhetskopior av IOS-enheter i Itunes, Time Machine-kopior, vår mejl-databas, vår historik i program som Meddelanden såväl som Safari, och en hel del annan känslig information.

Även Safari har begåvats med en förbättrad Intelligent Tracking Prevention som kan förhindra olika webbsidors försök att spåra vår aktivitet på nätet. Närhelst vi triggar en spårningsfunktion (som ofta finns inbyggda i kommentarsfält och Facebooks Gilla-knappar som finns lite överallt, även utanför Facebook) kan Safari uppmärksamma oss på att något försöker hålla koll på vad vi gör.

Säkerhetstänket tar dock inte slut där. Mojave har fått förbättrade funktioner för att hjälpa oss hålla koll på lösenorden; som att skapa säkrare lösenord åt oss och att automatiskt skriva in säkerhetskoder som vi får via sms.

Apple MacBook - 1,2GHz DC 8GB 256GB 12" Pris vid test: 13895 kr.

Bästa pris just nu: 10990 kr