Som vi skrivit om vid flera tillfällen tidigare har fejden mellan Apple Computer och det Beatlesägda skivbolaget Apple Corps åter blossat upp. Det hela började redan när det Apple vi känner startade sin verksamhet. Beatles bolag blev upprörda över datorföretagets namn och stämde dem för varumärkesintrång. För att kunna fortsätta använda namnet Apple betalade de Beatles en rejäl slant och gick samtidigt med på att aldrig gå in i musikbranschen.

Bara några år senare stämde Beatles återigen Apple. Denna gång för att de hade levererat en dator med externa högtalare som man kunde spela musik igenom. Beatles vann även denna gång och Apple fick betala en stor summa pengar för att kunna fortsätta sin verksamhet. Fox News uppskattade förra året att Apple sammanlagt har betalat ungefär 50 miljoner dollar (drygt 350 miljoner kronor) till Beatles företag.

Den senaste stämningen handlar främst om iTunes Music Store, som The Beatles advokater betecknar som ”ett av de grövsta övertrampen någonsin”. Apple menar dock på att iTunes Music Store ligger inom riktlinjerna för vad de tillåts göra eftersom det i grund och botten handlar om en dataöverföringstjänst (även om datan i det här fallet råkar vara musik...).

En kul detalj i sammanhanget är att domaren i fallet har medgivit att han äger en iPod. Enligt The Scotsman har han konsulterat advokater kring huruvida detta gör honom till partisk i ärendet. Apples representant Lord Grabiner QC säger till Scotman att han är glad över att domaren har en iPod och tillägger att han skulle ha skickat en till honom gratis om det inte hade varit opassande.

Kommentar: Ytterligare en rolig sak är The Scotsmans benämning av iPod: ”a neat little portable computer which allows its user to download thousands of music tracks over the internet”. Enligt dem alltså en portabel dator utan vars hjälp det i princip är omöjligt att ladda ned låtar från internet…

Mer information
Läs Scotsmans artikel