Testad produkt: Iphone XS Max.
Pris: 13 990 kronor hos CDON. Se operatörernas bästa erbjudanden i vår jämförelse här!

Hur länge räcker egentligen batteriet i Iphone XS? Uppgifterna har gått isär om batteritiden är likvärdig, bättre – eller till och med sämre – än förra årets modell. Apple hävdar 30 minuter längre batteritid för Iphone XS och inte mindre än 90 minuter längre för Iphone XS Max, sett över en hel dagg av blandat användande.

När amerikanska Tom’s Guide nyligen testade Iphone XS gav den ett något sämre resultat än förra årets Iphone X, trots Apples påståenden. Å andra sidan visade Consumer Reports test att batteriet höll längre än tidigare, och kallade batteritiden den största förbättringen i Iphone XS.

Hur går det ihop?

Läs också! Långtidstest: Tre veckor med Apples Iphone XS Max


Ojämna testresultat

Vad som är viktigt att poängtera är att resultaten hänger mycket ihop med hur Iphone XS testas. Tom’s Guide testade inte batteriet på samma sätt som Apple själva gör, och får därför ett annat resultat. Tom’s Guide lät ett ”robotfinger” använda telefonen ungefär som en vanlig person skulle göra. Då dog den efter ungefär åtta timmar ständigt användande, utan att telefonen vilat mellan.

Iphone XS Max batteritid

Consumer Reports genomförde ett liknande test, men då höll Iphone XS i 24,5 timmar, rejält mycket bättre än Iphone X som klarade 19,5 timmar i samma test. Även det testet ska efterlikna en vanlig användares genomsnittliga dag av mobilanvändande, men man har tagit fler pauser i testet.

A12-processorn Iphone XS är en på många sätt imponerande pjäs, och mycket av batteritidens framgångar liksom tillkortakommanden kan tillskrivas processorn.

A12 Bionic (som är det hela namnet) har mer energisnåla, effektivare lågenergikärnor än A11, vilket betyder att vi bör kunna se bättre batteritid när vi gör enklare saker som inte kräver så mycket processorkraft. Som när vi lyssnar på musik, kollar mejlen eller svarar på ett meddelande.

Gör vi däremot mer avancerade saker som att spela tunga spel eller leker med ar-appar kan A12-processorn, grafikprocessorn inkluderad, sluka en hel del ström. Anandtech föreslog i ett långt test av processorn att Apple till och med bör överväga att klocka ned den en aning då den blir väldigt varm under sessioner av tunga spel. Pressar vi processorn till max har vi alltså inga problem att göra slut på batteriet på några få timmar.

Läs mer! Anandtech: ”A12-processorn nästan lika snabb som Imac Pro”

Hur bra batteritiden egentligen är är alltså en komplex fråga. Det hänger mycket ihop med hur vi använder vår mobil. Därför testar vi vår Iphone XS Max i några olika scenarion som inte ger absolut hela bilden av en telefons batteritid, men en god inblick i hur den kan prestera.

Vi har testat den större Iphone Max-modellen, som har lite bättre batteritid än sitt mindre syskon. På insidan sitter det största batteri Apple någonsin har placerat i en Iphone men den har också den största skärm som Apple någonsin satt i en Iphone, något som såklart drar upp strömförbrukningen.

Vi kör dels vår Iphone genom några batteritester för att se hur telefonen beter sig i mer kontrollerade tester. Dels ett mer subjektivt test där vi helt enkelt laddar mobilen fullt över natten, plockar av mobilen från laddaren på morgonen och ser hur långt vi klarar oss under en dag.


Iphone XS Max batteritid

Strömmad video

I det första testet strömmar vi en video från Youtube i 1080p och hdr-kvalitet över wifi, med 50 procents ljusstyrka och automatisk ljusstyrka avstängd.

Batteriförbrukning: 76-65 procent = elva procent för en timme strömmad video.

Enkelt räknat bör vi alltså klara ungefär nio timmars strömmad video på en full laddning (långt mer än vad som är hälsosamt att binge-kolla på en dag).


Iphone XS Max batteritid

Geekbenchs batteritest

I det andra testet låter vi vår Iphone gå en timme genom Geekbench batteritest, för att få ett någorlunda jämförbart resultat med framtida Iphone-modeller (exempelvis Iphone XR).

Batteriförbrukning: 64-48 procent = 16 procent (och betyget 3 539).

Som (en inte helt rättvis) jämförelse låter vi även vår ett år gamla Iphone X göra samma test. Här förlorar vi 25 procent på en timme och får betyget 2 262.