Följande text är en krönika och reflekterar skribentens åsikter. Fler krönikor hittar du här.


Förut fick vi alltid en, enda ny Iphone-modell om året, med lite olika alternativ gällande färg och lagring. År 2013 fick vi plötsligt två modeller – Iphone 5S och 5C – och sedan 2014 med Iphone 6 har vi alltid fått samma Iphone-modell i två olika storlekar, ”vanlig” och Plus.

Men Apple har två år i rad nu gjort ovanliga saker med sin Iphone-serie. Sedan 2017 har vi fått se hela tre nya modeller. Då Iphone 8, Iphone 8 Plus samt Iphone X. Nu, Iphone XS, Iphone XS Plus och Iphone XR.

Missa inte! Duellen: Nya Iphone XR vs gamla Iphone X – så väljer du rätt

Tidigare år har föregående modell alltid puttats ned på prisstegen. De äldre modellerna har varit till för dem som bara vill ha en fungerande, billigare Iphone – som kanske inte ens vet vilken Iphone-modell hen har. Årets toppmodell har alltid varit självklart för den som vill ha det senaste och bästa.

Inte längre ett måste

Vi har testat Iphone XS intensivt i mer än tre veckor, och det står klart att för första gången känns Apples senaste flaggskepp inte längre som ett måste.
 

Om Iphone XS är BMW:s 5-serie eller till och med 7-serie, så är Iphone XR BMW:s 3-serie.

Anledningen är att Apple ännu tydligare har segmenterat sitt utbud i år. Genom att introducera Iphone XR har man skapat en lyxserie och en standardserie för Iphone-köpare.

En jämförelse med bilindustrin är användbar här. Om Iphone XS är BMW:s 5-serie eller till och med 7-serie, så är Iphone XR BMW:s 3-serie – kanske inte den modell vi dreglar över i bilhallen, men den som de flesta BMW-spekulanter till slut kommer att köpa. BMW 5-serie (Iphone XS) bjuder på mer lyx, komfort, ja allt, medan 3-serien (XR) ger det mesta av märkets och modellens fördelar, men till en prislapp som är enklare att motivera.

XS är lyx. XR är det förnuftigare valet. På en mogen smartphone-marknad är det kanske en vettig strategi av Apple. Vi får se. Apple lär sälja Iphones som attan i vilket fall som helst. Men klart är att Iphone XS inte är ett självklart mycket bättre val än den billigare Iphone XR.

Läs också! Långtidstest: Tre veckor med Apples Iphone XS Max

Bara för att slå fast det, en gång för alla: Iphone XS är en alldeles lysande telefon. Vi har använt den varje dag sedan den lanserades och den är bättre än Iphone X – som redan den var världens bästa Iphone – på precis alla punkter. Men det kostar lite för mycket i förhållande till vad det smakar, åtminstone när vi sneglar på vad vi kan få i oktober, för en avsevärt mindre prislapp. Iphone XR verkar kunna göra det mesta, tillräckligt bra.

Så länge du inte har vissa specifika behov, kanske en dubbelkamera, eller absolut måste ha en högupplöst oled-skärm, borde Apples standard-Iphone räcka till för de flesta.

Iphone XR ger 90 procent av Iphone XS till 75 procent av priset. Så fall inte i fällan att köpa det senaste och dyraste, bara för att vi har gjort det så många gånger tidigare.

Apple iPhone XS Max 256GB Pris vid test: 15434 kr.

Bästa pris just nu: 13875 kr