Minsta skillnaderna: Här var Iphone 7 Plus föregångare

Även Iphone 7 Plus introducerade flera tekniker som finns i Iphone XS idag. Exempelvis en förbättrad, mer precis vibrationsmotor (Taptic Engine) än den som fanns i Iphone 6S, dubbelkameran på baksidan med porträttläge, stereohögtalare och en processor med både några högpresterande kärnor samt ett par mer energieffektiva kärnor.

Storleken 

Iphone XS Max lyckas med konststycket att ha ungefär lika stor volym som de gamla Iphone Plus-telefonerna, men Iphone XS Max har en större skärm – 6,5 tum mot 5,5. Skillnaden i den användbara ytan är dock inte så stor man kan luras att tro av siffrorna.

Visst, när vi surfar, kollar Instagram-flödet eller kanske spelar ett spel i helskärm får vi mer yta på Iphone XS Max-skärmen (och inte minst är det snyggare att slippa de där stora skärmkanterna i topp och botten).

Men till saken hör att skärmarna i Iphone Plus- respektive Iphone XS Max-modellerna är ungefär lika breda, så kollar vi på video i landskapsläge blir bilden nästan exakt lika stor (så länge vi inte förstorar den ännu lite till på Iphone XS, men då får vi en flärp som skär in i bilden istället).

Iphone XS Max vs Iphone 7 Plus
Iphone 7 Plus överst med 5,5 tum. Iphone XS Max underst, med en 6,5 tum stor skärm.

Vattentäthet är ett annat område där Iphone 7 Plus var föregångare. Ip68 i Iphone XS Max är visserligen bättre än ip67 i Iphone 7 Plus, men så stor är inte skillnaden. Iphone 7 var däremot den första modellen att alls klassas som vattentät.


Prestanda: Stora skillnader – men kanske inte tillräckligt för att uppgradera

Liksom på kamerafronten hinner det hända en hel del på två års processorutveckling. I Geekbench 4 får vår Iphone XS Max med A12 Bionic ett ganska rejält mycket bättre resultat än A10 Fusion från 2016.

För enkeltrådade uppgifter presterar A12 ungefär 35 procent bättre än A10. För flertrådade uppgifter har desto mer hänt och hoppet är än större – hela 85 procent bättre.

Iphone XS Max vs Iphone 7 Plus

Men kanske är siffror och ett teoretiskt test inte nog för att faktiskt övertyga om en uppgradering för den som har en Iphone med A10-processor i dag. IOS 12 gör nämligen underverk även för Iphone 7 Plus. Att använda telefonen är som att skära i precis lagom smält smör – lent och mjukt, och detta på två år gammal hårdvara.

Det är svårt att hitta minsta tillstymmelse till lagg, och även om Neural Engine i A12 möjliggör nya saker för Iphone är A10 inte föråldrad riktigt än. Vi får ett nästan tio procent bättre resultat i Geekbench nu – med senaste betaversionen av IOS 12.1 installerat – än vad vi fick med IOS 10 när vi testade telefonen för två år sedan. Väldigt imponerande.

Det kan finnas andra anledningar att uppgradera från en Iphone 7 Plus till något nyare, men prestanda torde inte vara ett av dem.

Vad A10 däremot inte har är en den del av A-processorn som är dedikerad för maskininlärning – Neural Engine. Iphone 7 Plus klarar det mesta, även de mest krävande ar-apparna, men i framtiden lär A10-processorn halka efter på denna front, särskilt som Apple föredrar att göra all maskininlärning lokalt på enheterna istället för att skicka iväg det i ett moln någonstans.

Summa summarum hänger vår gamla Iphone 7 Plus med riktigt bra. Är vi inte allt för kräsna med bästa möjliga kamera, eller kanske inte behöver de nya, fina oled-skärmarna bör även en Iphone 7 Plus räcka till – och behålla ett hyfsat värde på andrahandsmarknaden. Stoppa i ett nytt batteri (för 295 kronor fram till årsskiftet hos Apple) så håller den för två år till.