Testade produkter: Iphone XS och Iphone 7 Plus
Pris Iphone XS: Från 12 350 kronor hos Prisjakt. Hitta billigaste abonnemangerbjudanden här!
Pris Iphone 7 Plus: 6 990 kronor hos Webhallen.

När vi nyligen lät nya Iphone XS Max gå en duell mot förra årets Iphone X kunde vi konstatera att även om Iphone XS är en bra telefon är det knappast värt att uppgradera för den som redan har en Iphone X. Har vi däremot en äldre telefon, kanske en Iphone 7 Plus från 2016, får vi en hel del fler nyheter för pengarna – men hur mycket är egentligen nytt?

I den här artikeln går vi igenom var Iphone har utvecklats mest på två års tid, och var skillnaderna är mindre. Som jämförelse använder vi en Iphone 7 Plus 128 GB i mattsvart, släppt hösten 2016.

Missa inte! Långtidstest: Tre veckor med Apples Iphone XS Max

Största skillnaderna: Så mycket har hänt på två år

I jämförelsen mellan Iphone XS (2018) och Iphone X (2017) står det snart klart att skillnaderna till stor del handlar om detaljer som förbättrats. Allt det som var bra i Iphone X har ytterligare finslipat och förbättrats i Iphone XS. Men sträcker vi oss bara ytterligare ett år tillbaka i tiden har det hänt betydligt mer.

Iphone XS Max vs Iphone 7 Plus

Formen på Iphone till exempel. På denna front rör det sig om närmast gigantiska förändringar mellan 2016 och 2018. Mycket av det vi lärt oss om hur man navigerar en Iphone har vi fått lära om i och med Iphone X. Borta är både hemknappen och Touch ID, ersatta med gester och Face ID. Den nya oled-skärmen går ända ut till kanterna och vi slipper de stora skärmkanterna i topp och botten. En Iphone 7 Plus känns omodern och snudd på klumpig bredvid sitt yngre syskon.


Allt detta har gått förvånansvärt snabbt att vänja sig vid. Nu föredrar vi gesterna över hemknappen som är ett både snabbare och, känns det som, naturligare sätt att stänga och växla mellan appar.

Iphone 7 och Iphone 7 Plus var de näst sista modellerna med Apples gamla Iphone-form, en form som i allt väsentligt hängt med sedan allra första Iphone. För den som kommer från en Iphone 7 eller äldre lär det här vara den största förändringen. Men det är bara att vänja sig, liksom den gamla designen överlevde från 2007 till 2017 lär även denna nya form med en ”flärp” i topp och heltäckande skärm hänga kvar i flera år framöver.

Iphone XS Max vs Iphone 7 Plus

Kamera

Varje år innebär förbättringar på kamerafronten, och på två år hinner naturligtvis ännu mer hända. Den som uppgraderar från en Iphone 7 Plus till en Iphone XS får porträttläge även på frontkameran, en betydligt större sensor, möjlighet att ändra det virtuella skärpedjupet från porträttläget i efterhand och inte minst ett bättre hdr-läge i form av Smart HDR. Däremot är dubbelkameran och porträttläget på baksidan ingen nyhet.

Här är några fler tekniker som Iphone XS Max har, som introducerats efter att Iphone 7 Plus såg dagens ljus:

  • True Tone och HDR-skärm
  • Snabbladdning via usb-c – 50 procent på 30 minuter
  • Trådlös laddning
  • Upp till 512 GB lagring
  • Större bländare i tele-kameran (f/2,4 mot f/2,8 i Iphone 7 Plus
  • Optisk bildstabilisering även på tele-kameran
  • Porträttljus med effekter
  • 4k-video i upp till 60 fps
  • Bluetooth 5.0 (4.2 I Iphone 7 Plus)
  • Dubbla simkort-platser (inte i Sverige ännu)