IOS 12 är här och med det kommer en rad nya och förändrade funktioner för Iphone- och Ipadanvändare. En av de saker som har uppdaterats är notiser.

Notiser i grupper

Gruppnotiser

Vad du kanske redan har märkt själv är att IOS numera grupperar flera notiser från en app i en trave, istället för att lägga dem en och en och göra listan över notiser extremt lång. Tryck på notisgruppen så vecklas den ut och visar de individuella notiserna.

En del appar kommer fortfarande visa notiser separat. Facebook Messenger, till exempel, grupperar meddelanden efter kontakt så du kan ha fler än en trave.

Snabba inställningar

Snabbinställningar

Svep åt vänster på en notis så visas precis som tidigare olika alternativ för vad du kan göra med dem, till exempel rensa och öppna. Men där finns numera även Hantera som öppnar en dialogruta där du kan välja att tysta notiser från den appen eller helt stänga av dem, utan att behöva gå via appen Inställningar.

Om du väljer Leverera tyst kommer notiser från appen i fortsättningen bara visas i Notiscenter. De försvinner från låsskärmen, inga banderoller visas i skärmens överkant, och inga ljud spelas upp.

För att aktivera vanliga notiser igen för appen finns tyvärr inget motsvarande snabbval. Du måste då öppna Inställningar -> Notiser, välja appen i fråga och manuellt aktivera varje funktion.

Rensa snabbt

Rensa snabbt

För användare med en äldre Iphone eller Ipad utan 3d touch har Apple nu lagt till möjligheten att rensa alla notiser snabbt. Med nyare modeller trycker du hårt på krysset intill en notis för att rensa. På de äldre trycker du och håller en stund istället.

Viktiga varningar

En sista nyhet är en ny typ av notiser som vissa appar kommer be om tillstånd att få visa. Dessa viktiga varningar kommer visas även om du har aktiverat Stör ej. Det kan till exempel vara en app för vädervarningar, eller till exempel en app kopplad till en blodsockermätare som varnar att en diabetikers blodsocker är lågt.