Testade produkter: Iphone X och Iphone XS
Pris Iphone X: 10 579 kronor hos CDON. Hitta operatörernas pris här!
Pris Iphone XS
: Från 12 350 kronor hos Prisjakt. Hitta billigaste operatörer här!

När Iphone X presenterades förra året var det utan att överdriva det största som hänt Iphone sedan den kom år 2007. I jämförelse ter sig Iphone XS som en mild uppdatering. Har vi inte valt guldfärgen är det oerhört svårt att egentligen se någon skillnad på modellerna, annat än med några annorlunda antennlinjer och de udda hålen för högtalaren, som avslöjar att det är en Iphone XS.

Iphone XS vs Iphone X

Men är Iphone XS verkligen en så futtig uppdatering som det först verkade? Det enda sättet att ta reda på det är att låta vår Iphone XS Max gå en match mot den Iphone X som hängt med oss i ett helt år, ända fram tills att den nyligen ersattes av sitt yngre syskon.

Läs också! Vi testar Iphone XS: Bättre än någonsin – men för vem?


A12 Bionic

Processor – osynliga med imponerande förbättringar

Vid en första anblick verkar årets A12-processor vara en rätt mild uppdatering över förra årets A11. Apple har inte ens bemödat sig med att ge den ett nytt namn, A12 kallas fortfarande Bionic. De första Geekbench-testerna vi gjorde visade inte på något dramatiskt mycket bättre resultat än A11, men processorer är mer komplicerade än så. Det var länge sedan processorförbättringar bara handlade om att skruva upp gHz-talet..

Vi gör ändå ett Geekbench-test för jämförelsens skull. Både vår Iphone X och Iphone XS kör IOS 12.0, och båda med senaste versionen Geekbench 4. Med en reservation för att Geekbench fortfarande inte verkar vara helt anpassad för den nya processorn (appen känner exempelvis inte igen A12-processorn i beskrivningen av telefonen) ser vi en liten förbättring på i genomsnitt runt tio procent.

iPhone X vs Iphone XS

Fördelarna med A12 Bionic märks dock på andra sätt än vid ett Geekbench-test. Vinsten i batteritid för Iphone XS och Iphone XS Max över Iphone X sker helt och hållet genom att A12 har mer effektiva lågenergikärnor som kan få mer gjort med lägre energiförbrukning. Vi kommer testa batteritiden i ett separat test, men under våra första tre veckor med telefonen har den visat sig vara oerhört stabil och fullt tillräckligt för åtminstone vårt användande.

Samtidigt har den Neural Engine som först presenterades i Iphone X nu växt rejält; från två till åtta kärnor och med möjlighet att göra fem miljarder beräkningar per sekund, mot ”bara” 600 miljoner per sekund i A11. Det är inget annat än en gigantisk förbättring.

Det är bland annat detta som gör Smart HDR möjlig i kameran, och som gör att IOS kan förbättra ljusinsläppet vid videofilmning med hdr för video. Filmar vi i 4k och 30 bilder per sekund så filmar telefonen i själva verket i 60 bilder per sekund, och samlar en högre exponerad samt en lägre exponerad ruta som den sedan slår ihop till en bildruta med större dynamiskt omfång. En väldigt imponerande bedrift, särskilt när vi talar 4k-video.

Vid vanlig användning duger A11 fortfarande både till i princip allting (utom Smart HDR), allt från vardagliga uppgifter till tunga ar-appar. Men A12 pressar på utvecklingen ännu mer, och ger dagens Iphone mer spelrum för framtiden.

Läs mer! ”A12 bara marginellt långsammare än Imac Pro”


Iphone XS vs Iphone X

Kamerorna – mest uppenbara förbättringarna

Det är på kamerafronten vi hittar de största och mest uppenbara förbättringarna i årets Iphone jämfört med Iphone X. Ofta brukar S-uppdateringar innehålla förbättringar på just kamerafronten, och det rör sig om rätt stora förbättringar i år.

Som brukligt för Apple handlar förbättringarna om en kombination av förbättrad hårdvara och nyheter i mjukvara. Smart HDR är den största nyheten på mjukvarusidan, en funktion som ger ett dramatiskt mycket bättre dynamiskt omfång i våra mobilbilder. Efter tre veckor med Iphone XS kan vi konstatera att telefonen ger riktigt bra bilder, och betydligt fler användbara bilder än tidigare. Även de sämsta bilderna blir ofta acceptabla, tack vare Smart HDR. Nedan följer några testbilder från Iphone XS respektive Iphone X, helt oredigerade. Tryck på bilderna för att förstora dem.

Iphone XS vs Iphone X
Iphone XS. Tryck på bilden för att förstora den.
Iphone XS vs Iphone X
Iphone X. En överlag kallare bild med mer förlorad information i framför allt fönstret.
Iphone XS vs Iphone X
Iphone XS.
Iphone XS vs Iphone X

Smart HDR gör ofta underverk för bilderna, men ibbland träffar det inte helt rätt och vi tycker nog att Iphone XS tenderar att överdriva processandet av våra mobilbilder. Flera gånger ser våra bilder aningen onaturliga ut, där det tydligt syns att mjukvara har varit framme och trollat med bilderna. Det är synd, för Apple har med Iphone alltid strävat efter att ge så naturliga bilder som möjligt medan exempelvis Samsung gärna drar på med mer skärpa, kontraster och mättnad. Det ger bilder som ofta ser bättre ut på mobilens relativt lilla skärm, men som blir svårare att efterbehandla på en dator de gånger vi väljer att göra det.

Som tur är handlar det om mjukvara, så Apple kan om man vill (och om vi kunder efterfrågar det tillräckligt mycket) skruva tillbaka Smart HDR ett par snäpp.

Smart HDR går även att stänga av för den som inte alls gillar det, och det fina är att vi fortfarande drar nytta av en rejält mycket större sensor i vidvinkelkameran. Faktiskt så mycket som 30 procent större, vilket kan ge bättre bilder i exempelvis miljöer med dåligt ljus.