Med IOS 12 har Apple satsat på stabilitet och prestanda, och ända sedan den första betaversionen har systemet varit en uppgradering i hastighet för användare av äldre modeller av Iphone och Ipad.

I Anandtechs test av Iphone XS som vi skrev om häromdagen har Andrei Frumusanu även testat IOS 12 på flera äldre telefoner och upptäckt av av de saker som förmodligen bidrar mest till den ökade kvickheten.

Det visar sig nämligen att processorn når sin maxhastighet betydligt snabbare när en tung uppgift inleds. Med IOS 11 tog det 435 millisekunder för A9-processorn i Iphone 6S att gå från den normala, låga klockfrekvensen till maximal hastighet. Efter uppdateringen till IOS 12 tar det istället bara 80 millisekunder.

Snabbare uppsnabbning
Foto: Anandtech

Det här innebär att Iphone 6S kan bli klar med uppgifter på några tiondelar av en sekund som tidigare tog nästan en hel sekund. Det låtar kanske inte så mycket, men det räcker för att vi människor ska lägga märke till fördröjningen (eller kanske snarare avsaknaden av den nu).

Förmodligen har IOS 12 effektiviserats på en mängd andra sätt också, men Anandtech har lyckats hitta ett konkret och tydligt exempel på vad Apple har åstadkommit.