En av nyheterna i Mac OS 10.14 Mojave är att bilder som visas i Finder kan redigeras utan att behöva öppnas i något problem. Du kan vrida, märka och skapa pdf av en bild direkt i Finderfönstret. Markera en videofil istället så syns åtgärden Putsa. Det här kallas snabbåtgärder och faktum är att det här bara är början.

Snabbåtgärder är nämligen ett nytt gränssnitt till en betydligt äldre funktion i Mac OS – Tjänster. Tjänster är i princip miniprogram som antingen kan skapas av programutvecklare och läggas till den vägen, eller av dig själv med hjälp av programmet Automator.

Automator har också uppdaterats för att bättre visa att snabbåtgärder nu finns inte bara i menyn Tjänster (som du sedan tidigare enklast får fram genom att ctrl/höger-klicka på en fil eller mapp) utan även i Finder (och Touch Bar på nya Macbook Pro).

Genom att skapa egna snabbåtgärder lägger du till nya smarta funktioner i Finder som gör att du slipper öppna filer för att göra förinställda åtgärder på dem. För att skapa en ny snabbåtgärd öppnar du Automator, väljer Arkiv -> Nytt (cmd-n) och väljer Snabbåtgärd.

Exempel: Krymp jpeg-bilder

För att ge ett konkret exempel av något praktiskt visar vi hur du gör en snabbåtgärd som tar bort onödig information i jpeg-filer och minskar filstorleken utan att ändra upplösning eller storlek.

För att det ska gå måste du ha kommandoradsprogrammet Imagemagick, som du enklast fixar genom att först installera Homebrew.

  1. Öppna Terminal. Om du inte har Xcode måste du först installera kommandoradsverktygen, skriv in kommandot: xcode-select --install
  2. Kör kommandot: /usr/bin/ruby -e "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/master/install)
  3. Kör kommandot: brew install imagemagick
Ny snabbåtgärd

När allt det här är klart går du tillbaka till Automator och din nya, än så länge tomma snabbåtgärd.

  1. Längst upp efter Arbetsflöde tar emot nuvarande byter du till bildfiler i Finder.
  2. Värj Verktyg i listan till vänster och dra Kör kommandotolksskript från listan över åtgärder till området som säger Dra hit åtgärder
  3. Ändra Överför indata: till som argument.
  4. Skriv in följande kod i rutan för skriptkod:
Skriptkod

for f in "$@"
do
/usr/local/bin/mogrify -strip -quality 75 $f
done

Använd din snabbåtgärd

Spara och välj ett passande namn, till exempel Krymp Jpeg. Öppna Finder och markera en bildfil som du vill krympa. Kolla hur stor bildfilen är i kilobyte. Klicka på Mer… och välj din snabbåtgärd. Kolla storleken igen. Skriptet fungerar på flera bilder åt gången, men då måste du ctrl/höger-klicka och välja Tjänster -> Krymp Jpeg.

Det här är bara ett exempel bland de tusentals saker du kan skapa snabbåtgärder för. Med tillgång till både kommandotolksskript och Applescript går det att bygga riktigt avancerade funktioner för många sorters filer. Du skulle till exempel kunna få en textfil på annat språk översatt till svenska.