Apple tog förra veckan bort Macversionen av Itunes 12.6.x från sin webbplats, den version av Itunes som fortfarande har förmågan att hantera appar på IOS-enheter och ladda ner appar från App Store. Nu har den återställts och du kan ladda ner den igen, men Apple påpekar på sidan att den inte stöds av Mac OS Mojave.

Som tur är har flera användare som inte gillar att Apple tog bort apphantering utan att ersätta det med ett nytt program hittat sätt att ändå installera programmet. Så om du gillar att spara en lokal kopia av appar du köpt, till exempel som försäkring om utvecklaren släpper en dålig uppdatering eller om Apple av någon anledning tar bort appen från App Store, kan du fortsätta göra det. I alla fall ett tag till. Det är möjligt att Apple någon gång i framtiden kommer göra ändringar i App Store som gör att även gamla versioner av Itunes slutar fungera för apphantering.

Det första du måste göra för att få in Itunes 12.6.5 i Mojave är att tillfälligt stänga av System Integrity Protection (SIP). Starta om datorn i återställningsläget (håll nere cmd-r direkt efter start). Välj sedan Verktyg (Utilities) -> Terminal. I Terminal skriver du sedan in följande kod och trycker retur: csrutil disable

Starta sedan om datorn och ladda ner Itunes 12.6.5 från Apple.

För att installera kan du sedan göra på ett av två sätt:

Pacifist

1. Använd Pacifist

Med programmet Pacifist kan du helt enkelt öppna installationsprogrammet som ligger i dmg-filen du hämtade från Apple, och klicka på Install.

Installera

2. Använd ett Applescript

En användare på Macrumors forum har skrivit ett Applescript som extraherar installationsprogrammet så att du kan köra det utan att stoppas. Du kopierar scriptkoden från tråden här, klistrar in den i programmet Skriptredigerare och kör. Du får då välja dmg-filen du hämtade och snart hamnar installationsfilen på skrivbordet. Öppna den för att installera och ersätta Itunes 12.9 som följer med Mojave.

Med Mac OS 10.14 fungerar det som tidigare, men det finns inget som garanterar att 10.14.1 inte sätter stopp för det igen.

Om du redan har öppnat den nya version av Itunes som följer med Mojave måste du återställa Itunes biblioteksfil från backup efter installationen av 12.6.5, annars kommer Itunes vägra starta.

När du är klar med installationen aktiverar du SIP igen genom att göra som när du stängde av det, men med csrutil enable istället för csrutil disable.