I framtiden kan Apple-produkter använda en helt ny teknik för att känna av beröring med högre precision än dagens kapacitiva pekskärmar. Det visar två patentansökningar som nyligen har publicerats av amerikanska patentverket, skriver Appleinsider.

Det ena patentet visar en teknik där en kompositlager placeras ovanför skärmpanelen. Ultraljudssignaler skickas kontinuerligt ut genom lagren och om något rör vid det uppstår reflektioner och andra förändringar som kan mätas. På så vis kan både position och storlek på det som rör vid skärmen bestämmas.

Patent nummer två rör ultraljudssensorer i en penna, alltså till exempel Apple Pencil. Här visar Apple hur ett antal sensorer längs pennan kan känna av hur användaren håller den. Den informationen kan sedan användas av program som kan ändra funktion baserat på hur du håller pennan. Ett exempel är att pennan skulle kunna veta om du är höger- eller vänsterhänt och ändra placering av gränssnittsdetaljer och annat därefter.

Apple söker många patent på tekniker som aldrig hamnar i färdiga produkter, men då och då har kommande nyheter avslöjats bland dessa.