IOS 12 är en annorlunda uppdatering av IOS. Istället för mängder av nya funktioner får vi i år ett mycket större fokus på stabilitet och prestanda. På många sätt är det väldigt snällt mot gamla Iphone- och Ipad-enheter. Dels fungerar det på enheter ända från 2013 och senare, dels erbjuder det prestandaförbättringar även för äldre enheter.

Men för varje år är det ändå några funktioner som försvinner. Lyckligtvis är den listan inte så lång i år, men har du en äldre Iphone kan det ändå vara intressant att ta reda på vad du går miste om. Här är de viktigaste funktionerna som din äldre Iphone eller Ipad inte får.

Missa inte! Vi testar IOS 12: Den mest sympatiska IOS-uppdateringen hittills

IOS 12-funktionerna din gamla Iphone inte får

Iphone 5S, Ipad Air, Ipad Mini 2 (2013)

Iphone 5S är den äldsta Iphone-modell som har stöd för IOS 12. Men en nu fem år gammal IOS-enhet får av förklarliga skäl inte alla de senaste funktionerna. Nedanstående funktioner gäller även Ipad Air och Ipad Mini 2 som drivs av samma A7-processor.

 • AR Kit. Detta kräver minst en A9-processor.
 • Siri Suggestions i appen Genvägar. A7-processorn har inte kraft nog att i bakgrunden lista ut våra vanor. Därför får vi inte funktionen i Genvägar där Siri kan föreslå att automatisera återkommande sysslor, som att beställa en särskild typ kaffe i vår favoritkaffe-app.
 • Memoji. Det här är en ny IOS 12-funktion som låter oss klistra en egenhändigt skapad Animoji på bilder och video. Precis som med Animoji krävs dock nyare hårdvara, nämligen Face ID-systemet som finns i Iphone X och senare.

IOS 12-funktionerna din gamla Iphone inte får
 

Iphone 6 och Iphone 6 Plus (2014), Ipad Air 2 (2014) och Ipad Mini 4 (2015)

 • Samma som Iphone 5S.


IOS 12-funktionerna din gamla Iphone inte får

Iphone 6S och Iphone 6S Plus (2015), Iphone SE (2016)

Iphone 6S är den äldsta enhet som har stöd för AR Kit, samt Siri Suggestions som båda behöver minst en A9-processor. Det innebär att även Ipad 9,7 tum från 2017, Ipad Pro 12,9 tum från 2015 samt Ipad Pro 9,7 tum från 2016 – som alla har A9, alternativt A9X – har stöd för dessa funktioner.

Här är det bara Memoji som saknas, då det helt enkelt inte finns ett Face ID-system.


IOS 12-funktionerna din gamla Iphone inte får

Iphone 7 och Iphone 7 Plus (2016), Ipad Pro (2017)

 • Samma som Iphone 6S. Hit räknar vi även Ipad Pro i båda storlekar från 2017, som drivs av en variant av det A10-chip som sitter i Iphone 7.

IOS 12-funktionerna din gamla Iphone inte får

Iphone 8, Iphone 8 Plus, Iphone X (2017)

 • Smart HDR. Precis som Memoji saknas i äldre telefoner utan Face ID är vi inte helt förvånande över att Smart HDR saknas i 2017 års Iphone-modeller (och alla innan det, givetvis). Smart HDR är en nyhet i IOS 12 och Iphone XS, Iphone XS Max och kommande Iphone XR som använder en blandning av ny hårdvara och ny mjukvara för att fungera. Apple menar att den här funktionen förlitar sig en hel del på Neural Engine, en del av A12-processorn som fått sig en rejäl översyn i år.

  A11-processorn som sitter i 2017 års Iphone-modeller har även den en Neural Engine, men troligen är den inte tillräckligt kraftfull för att orka med Smart HDR på det sätt som Apple vill. Iphone 8-modellerna, samt Iphone X blir därmed utan Smart HDR, trots att de alla har en enklare variant av Neural Engine.
   
 • Justerbart skärpedjup. Det här är en funktion som kommer direkt till kameran i en framtida IOS 12-uppdatering. Det låter oss justera bakgrundsoskärpan medan vi tar bilden, men det mesta tyder att det blir en funktion exklusiv för Apples senaste hårdvara. Återigen lär det vara den nya Neural Engine som är anledningen.

Vad alla däremot får

Så värst lång var ändå inte listan på funktioner som äldre modeller missar. En av de mest välkomna nyheterna är som tidigare nämnt de prestandaförbättringar i stort sett alla enheter bör gynnas av. Apple hävdar prestandaökningar med IOS 12 på upp till 70 procent för att öppna kameran direkt från låsskärmen. Att öppna en app kan gå upp till 40 procent snabbare, tangentbordet visas upp till 50 procent snabbare och delningsfältet visas upp till två gånger snabbare än med IOS 11.

Intressant nog är detta uppmätt på en Iphone 6 Plus, inte på nyare hårdvara. Vi kan alltså räkna med rejäla prestandaförbättringar, något som bör bli mest märkbart på äldre enheter.

Egentligen är alltså nya AR Kit samt vissa Siri-funktioner de enda större nyheter som inte kommer äldre telefoner till del. Med tanke på att Neural Engine finns också i Iphone 8-modellerna samt Iphone X hade det varit trevligt att se Smart HDR även där, men icket.

Prestandaförbättringar, buggfixar, skärmtid och grupperade notiser får dock alla telefoner ta del av, även Ipad Air- och Iphone 5S-användare.

Apple iPhone 7 Plus 32GB Pris vid test: 4499 kr.

Bästa pris just nu: 2890 kr