I en lång artikel på Bloomberg Businessweek skriver Jordan Robertson och Michael Riley om ett storskaligt hårdvaruhack av servrar som återfinns hos hundratals företag och myndigheter runt om i världen.

Apple och Amazon nämns särskilt, eftersom båda företagen påstås ha upptäckt ett okänt chip på servermoderkort tillverkade av Supermicro. Chipet är stort som spetsen på en blyertspenna och ska ha gett hackarna – enligt artikeln den kinesiska staten – tillgång till alla nätverk där en komprometterad server befinner sig.

Tidningen säger att 17 personer inom amerikanska underrättelsetjänster och på Apple och Amazon har bekräftat uppgifterna, men båda företagen nekar fullständigt till att de någonsin har upptäckt manipulerad hårdvara.

Apple har skickat ut två pressmeddelanden (via Appleinsider), och säger att nästan alla uppgifter i artikeln är felaktiga, att Bloombergs reportrar inte har fört fram några bevis till Apple om några undersökningar hos FBI, att Apple aldrig har hittat några skadliga chip i servrar. Och efter tal i media om att företagen kanske har belagts med munkavle av domstol skriver Apple att så inte är fallet.

Även Amazon har besvarat artikeln i ett pressmeddelande.

Uppdatering: Apple har publicerat ett uttalande om rapporten även på sin svenska webbplats.