Sedan Iphone XS släpptes har det mumlats en hel del om kamerorna, som enligt en del användare verkar släta ut hud på ett onaturligt sätt. Utvecklarna av appen Halide, en av de mer avancerade kameraapparna på App Store, har undersökt saken och publicerat ett långt blogginlägg som förklarar vad det är vi ser.

Med Iphone XS och XS Max har Apple ändrat hur kameran arbetar i grunden. Jämfört med Iphone X föredrar de nya modellerna högre iso och kortare slutartid. Orsaken är vad Apple kallar ”beräkningsfotografi” – mjukvara och algoritmer som utnyttjar kraften i processorn för att göra mer med bilden.

Iphone XS kamera kan ta en hel serie exponeringar och slå ihop dem med vad Apple kallar smart hdr. Det möjliggör bland annat bilder med mycket starkt bakgrundsljus, till exempel solen i ett hörn, utan att bli av med alla detaljer i förgrunden. Samma sak i mörka rum: Genom att kombinera många exponeringar får kameran fram fler detaljer.

För att åstadkomma det måste varje exponering vara väldigt kort, annars skulle kameran röra sig för mycket mellan första och sista exponeringen. Det innebär högre iso vilket betyder mer brus. Apples algoritmer har sedan ställts in på att trissa upp brusreduceringen betydligt mer än i tidigare modeller.

Brusreducering innebär minskad mikrokontrast, vilket våra hjärnor tolkar som utjämning och mindre skärpa. Att det framför allt i selfies som uppvisar ”beautygate”-fenomenet beror på att Facetime-kameran är betydligt sämre än den stora på baksidan i svagt ljus. Apples mjukvara kompenserar helt enkelt för det höga bruset genom att smeta ut bilden.

Selfie i mörker respektive ljus
I bilden till höger kan du se hur huden inte alls ser lika utslätad ut när det finns gott om ljus, medan den i mörker är väldigt slät.

Halide slår också hål på idéer om att Iphone XS särskilt jämnar ut hud – utvecklarens tester visar precis samma effekt på bland annat en citron.

Om du inte gillar Apples starka brusreducering har du flera alternativ. Du kan använda en tredjepartsapp (som Halide), stänga av smart hdr-funktionen, eller fota i råformat.