Iphone XS och Iphone XS Max är de första modellerna från Apple med 4x4 mimo-antenner. Samtidigt har Apple övergått till att enbart använda modem från Intel och inte Qualcomm, vilket har lett till spekulationer kring hur snabb lte-hastighet telefonerna faktiskt kommer ha.

PC Mag har gjort ett gediget labbtest av hastigheten i Iphone XS Max, Samsung Galaxy Note 9, Google Pixel 2 och, som referens, förra årets Iphone X. De använde 20-megahertzkanalen i band 4 som används av de flesta nordamerikanska operatörer, och började med en stark signal som de sedan undan för undan tappade ner.

Testresultat
PC Mag:s testresultat.

Iphone X har bara 2x2 mimo-antenner medan de andra tre har 4x4, och det märks omedelbart i resultaten. Med full signalstyrka får den ut knappt 200 megabit per sekund medan de övriga får dubbelt så mycket, och det ser ungefär likadant ut hela vägen ner till en mycket svag signal.

Iphone XS Max klarar sig däremot bra och ligger ungefär i paritet med Samsung- och Google-telefonerna. Den halkar efter vid några signalstyrkor, framför allt sänks hastigheten lite snabbare när signalen blir först blir lite svagare. Vid 90 decibelmilliwatt ligger de andra två cirka 50 megabit per sekund högre, men vid 92 är de jämnbördiga igen.

Det här testet är så klart ingen direkt indikator på hur snabba eller långsamma de nya Iphone-modellerna är ute i verkligheten, men det visar att Intels modem inte längre verkar ha ett stort inbyggt underläge.