Från och med IOS 12 låter Apple oss själva välja vilken navigeringsapp vi vill använda på bilens infotainmentsystem. Gillar vi inte Kartor är det med andra ord enkelt att byta ut det. Nyheten till Carplay i IOS 12 presenterades först under WWDC i somras, och nu har de första navigeringsapparna dykt upp.

Google Maps släppte en uppdatering alldeles nyligen för att fungera också i Carplay, och i dagarna har även Waze uppdaterats.

Det här behöver du:

  • En bil med Carplay-stöd. 
  • En Iphone med IOS 12. 
  • Uppdaterade appar: Google Maps i minst version 5.0 eller senare. Waze i version 4.43.5 eller senare. 

I skrivande stund är de här två de enda navigeringsapparna från tredje part som fungerar med Apple Carplay.


Google Maps och Waze i Apple Carplay

Google Maps – trafikuppdateringar och dina favoritplatser, nu också i bilen

Google Maps är överlag en smart och lättanvänd skapelse, även när det nu flyttar till bilskärmen och Carplay. Med Google Maps på bilens infotainmentsystem kan vi med nöje lämna kvar mobilen i fickan eller i bilens mittkonsol, och ändå navigera uppkopplat med trafikuppdateringar och genvägar till våra favoritplatser.

Gränssnittet följer samma logik som Kartor och är överlag lättanvänt. På skärmen kan vi direkt navigera till våra sparade platser, vi får information om trafikläget och Googles uppskattningar om vilken väg som är snabbast. Visst är Carplay-appen aningen nedbantad men de viktigaste funktionerna finns kvar här, som att välja alternativa rutter, eller att undvika vägtullar och motorvägar.

Google Maps och Waze i Apple Carplay

Siri fungerar varken med Google Maps eller Waze. Ber vi Siri om att navigera någonstans hoppar IOS till Apples Kartor istället. Men det är ett tillkortakommande som går att leva med. Vi kan använda Google Maps egna assistent för röstsök, även på svenska, och de vanliga navigeringsanvisningarna som vi är vana med från mobil-appen finns även när vi använder det på Carplay.

Google Maps och Waze i Apple Carplay
Trådlös laddning och trådlös Carplay går som hand i handske. Att slippa trassla med sladdar, helst om vi ska navigera bara en kortare sträcka, är skönt att slippa. Så här långt är det bara BMW som erbjuder trådlös Carplay. Resten: Kom igen!

Vi saknar dock att kunna trycka på skärmen och få information om en plats, betyg för ett kafé och så vidare, men den funktionaliteten saknar även Kartor. Att ha Googles Street View hade också varit bra, men även för det får vi fortsätta plocka upp mobilen.


Google Maps och Waze i Apple Carplay

Waze – varnar för polisen och håller koll på trafiken

Waze är även det ett välkommet tillskott till Carplay. Nu kan vi få ”crowdsourcade” trafikuppdateringar och varningar för både köer, väder och till och med polis på bilens skärm. Vi kan även rapportera in egna varningar, och fortsätta tillgodoräkna oss poäng enligt Wazes system.

Precis som med Google Maps når vi våra favoritplatser direkt från skärmen. Platser vi inte sparat kan vi söka efter på det inbyggda tangentbordet, så att vi kan navigera utan att behöva ta upp mobilen. Här får vi också påminnelser om nuvarande hastighetsgräns.

Ska vi vara petiga är blandningen av svenska och engelska vi ser här och var inte särskilt snygg. Väganvisningarna sker på svenska, men med en väldigt robotisk röst.

Google Maps och Waze i Apple Carplay
Vi kan också rapportera in egna varningar för andra bilister att uppmärksamma från Carplay. Återigen slipper vi plocka upp mobilen för en av de viktigaste funktionerna i Waze.

Vi önskar ännu en gång att vi kunde trycka på platser och händelser längs vägen. En del av symbolerna blir lite väl små på skärmen och vi hade gärna sett mer information, exempelvis hur länge sedan varningen rapporterades in. Vi ser i alla fall (oftast) vad det är för typ av varning, och har vi ställt in det så kan vi också få en röst genom högtalarna som påminner oss om vägarbetet, köerna eller väglaget framöver.

Återigen är det väldigt bekvämt att kunna låta mobilen ligga kvar, men ändå navigera på ett uppkopplat vis. Vi slipper fippla med mobilen i bilen (något som ju dessutom är högst olagligt så länge mobilen inte sitter på en hållare) och ändå använda de navigationsappar vi gillar bäst. Stor tumme upp för Google Maps och Waze i Carplay, med andra ord. Vissa saker får gärna bli bättre, men det här är å andra sidan första försöket.

Google Maps och Waze i Apple Carplay
Waze låter dig och dina medbilister varna för polisen. Även med röstpåminnelser om vi slagit på det. ”Polis rapporterad om 400 meter”, kan det låta.
Sida 2 / 2

Innehållsförteckning