Gillar du Carplay men inte Apples Kartor kommer du säkert uppskatta att Apple öppnat upp för alternativ från tredje part för navigeringen i bilen. Vi visar på nästa sida hur navigeringsalternativen Google Maps och Waze står sig i bilen jämfört med Kartor, men det finns ytterligare ett sätt att göra det hela enklare – byt ut genvägen på hemskärmen.

Längst till vänster i Carplay finns en hemknapp, klockan, information om mobiltäckning samt mobilens batteristatus. Här finns också tre genvägar till några av våra installerade appar. Som standard finns där Kartor, men det är ganska onaturligt att ha där om du hellre vill använda Google Maps eller Waze.

Notera att vi måste ha minst IOS 12 för att detta ska fungera. Google Maps måste vara i version 5.0 eller senare och Waze i version 4.34.4 eller senare.


Så här gör du

1. Öppna Inställningar på den Iphone du använder för Carplay.
2. Skrolla ned till Allmänt och tryck på Carplay.

Google Maps eller Waze med Carplay i IOS 12

3. Tryck på den bil där du vill ändra inställningarna.

Google Maps eller Waze med Carplay i IOS 12

4. Svep nu till den andra sidan. Håll ned Google Maps eller Waze och flytta appen till första sidan, precis som vi flyttar appar i IOS.
5. Nu kan du flytta Apple Maps till den andra sidan, eller åtminstone till höger om Google Maps/Waze.

Nu bör du ha ditt eget val av navigeringsapp, oavsett om det är Waze eller Google Maps, som genväg längst till vänster på Carplay-skärmen.

Google Maps eller Waze med Carplay i IOS 12

Snabbare genväg, men glöm Siri

Det här är inte samma sak som att ange en standardapp för navigeringen – det går som bekant inte i IOS, och därmed inte heller i Carplay. Ber vi Siri navigera någonstans kommer den fortfarande öppna Kartor. Men det här betyder i alla fall att vi slipper ha en app-genväg längst till vänster på skärmen som vi aldrig använder, och det blir bra mycket enklare att istället nå vår favoritapp för navigeringen oavsett var i Carplay vi råkar vara.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning