Så här använder du Apples app Genvägar

Apple köpte upp appen Workflow och stöpte om den till Genvägar, men det är i princip samma app som tidigare. Den gör att du kan sätta ihop vad som i princip är skript som gör flera olika saker i följd på din Iphone eller Ipad.

Nyheten ligger i att du numera kan aktivera dessa genvägar med Siri, och Siri kan även utan appen få nya kommandon utifrån vad du brukar göra.

Apple Genvägar
I Inställningar -> Siri och sökning -> Alla genvägar hittar du genvägar du kan lägga till röstkommandon till utan att röra appen Genvägar.

Skapa nya genvägar

Ladda hem appen Genvägar från App Store och öppna den. Du möts av ett enkelt gränssnitt med två flikar: Bibliotek och Galleri. Det första är din privata samling genvägar, både såna du har skapat själv och de du hämtat från galleriet. I galleriet ligger en samling färdiga genvägar från Apple.

För att göra en ny genväg trycker du på Skapa genväg-knappen eller plusknappen uppe till höger.

Du sätter sedan ihop genvägen genom att bläddra bland de många funktioner i nederdelen av fönstret. Tryck i sökfältet för att se hela listan, som är väldigt lång. Du kan göra nästan hur mycket som helst, från att öppna enstaka appar till att hämta och köra ett skript på din Mac där hemma.

Den verkliga kraften ligger i hur ett arbetsflöde kan sättas ihop med information från ett kommando som skickas vidare till nästa. Du kan till exempel hämta data från urklipp och skapa ett nytt inlägg i en viss lista i Evernote med urklippet som innehåll. Bara fantasin sätter gränser (nästan i alla fall).

När du är nöjd trycker du på inställningsknappen (uppe till höger under Klar). Här kan du välja namn på genvägen, ge den en unik symbol, välja om den ska visas i Genvägars widget och på delningsbladet, lägga till den som en egen ikon på hemskärmen, och inte minst lägga till den i Siri.

Lägg till i Siri

Lägg till i Siri

För att kunna aktivera en genväg med Siri måste du lägga till den och ge den ett röstkommando. Tryck på Lägg till i Siri och sedan på den röda inspelningsknappen för att läsa in ditt kommando. Om det blir lite fel kan du trycka på Ändra för att välja mellan olika tolkningar, eller läsa in det igen. När du är nöjd sparar du och vips har du skapat ett eget Siri-kommando.

Använd med tredjepartsappar

Många appar har uppdaterats med stöd för Siri-genvägar. Vad du kan göra med dessa beror så klart på vad utvecklarna har gjort, men exempel är till exempel styrketräningsappen Strong som har genvägar till att starta utvalda träningsprogram, och Sky Guide som kan ta reda på vilka stjärnor du tittar på.

En del appar kan ta inmatning från andra funktioner och göra saker med det. Du kan till exempel söka bland bilder eller andra Apple-appar och använda resultatet på något sätt i appen, eller hämta data från webben och använda. I många funktioner finns textfält där du antingen kan skriva in en fast text eller lägga till en variabel – det är så du kan hämta resultatet från föregående funktion.

Använd med appar

I exemplet i bilden ovan ser du hur resultatet från röstigenkänning via mikrofonen skickas till appen Clear som skapar en ny åtgärd i listan ”Shopping list” där namnet fylls i med variabeln ”Dikterad text”.

Förutom funktioner i enskilda appar kan du styra flödet i en avancerad genväg. Titta i kategorin Skriptskrivning så hittar du en mängd kraftfulla verktyg som faktiskt påminner om möjligheterna i Automator på Macen. Du kan till exempel öppna dialogrutor för att fylla i något mitt i flödet, och använda variabler för att spara saker till senare i flödet.

Ladda ner nya genvägar
En av många genvägar du kan hämta från nätet. Notera hur den använder variabler.

Dela dina genvägar och hämta andras

Om du har skapat en smart och praktisk genväg kan du dela den med andra, och du kan lika enkelt hämta genvägar som andra har delat. Redan nu har många delat genvägar, men då med det gamla namnet workflows. Hittar du en länk till en genväg på workflow.is öppnas den automatiskt i appen Genvägar och du kan lägga till den i biblioteket. Du kan sedan öppna den och se exakt vad den gör, så det finns ingen risk för att du råkar ut för något fuffens så länge du kontrollerar alla genvägar du hämtar.