Spela upp favoritpodden – utan att röra mobilen

Allt fler appar från tredje part har stöd för Genvägar, och podcast-appen Overcast är en av dem.

Tips för Genvägar i IOS

Det finns mängder av kortkommandon och automationer vi kan sätta ihop för appen, men en av våra favoriter är att starta en specifik podd. Säger vi ett valfritt kommando (i vårt fall spela ATP) så spelar Overcast automatiskt upp det första ospelade avsnittet från våra nedladdade avsnitt av just podden Accidental Podcast. Varje podd vi lyssnar på kan vi ge ett eget kommando.

Ett annat kommando kan vara lyssna på podd som i vårt fall trycker på play och fortsätter spela det avsnitt som redan är igång. Det här gör podd-lyssnandet ännu lite smidigare.

Siri-genvägar i tredjepartsappar ställs ofta in direkt från den aktuella appen, så kolla i App Store om din favorit-app stödjer Genvägar, eller kolla i inställningarna för appen.


Tips för Genvägar i IOS

Snabbknapp till pizzerian

När nöden faller på finns Genvägar till hjälp. Åtgärden som kallas Pizza-assistant i Genvägar söker efter pizzerior inom en radie runt dig om 1,5 kilometer (detta kan ändras), presenterar telefonnummer (du får ringa själv), tar reda på hur lång tid det tar att ta sig dit och påminner dig när pizzan borde vara klar. Smidigt.

Genvägen hittas här.


Tips för Genvägar i IOS

Aktivera Google Assistant – med Siri

Googles röstassistent finns på Iphone sedan en tid tillbaka, men eftersom att det bara är en app och inte en grundläggande del av IOS är det onödigt krångligt att aktivera assistenten. Google har dock lanserat ett lagom fräckt alternativ: Säg bara Hej Siri, OK Google, så startat Google-assistenten – med hjälp av Siri.

Genvägen hittas i inställningarna för Google Assistent.


Tips för Genvägar i IOS

Tryck ut vatten från högtalarna

Vattentäta mobiler i all ära, men vatten kan ta sig in lite grann var det vill. Hålen vid högtalaren och mikrofonen är känsliga och Apple lämnar inga garantier för vattentäthetsklassningen i Iphone. Efter en för lång promenad i regn, eller efter ett oavsiktligt dopp i handfatet kan den här genvägen därför vara bra att ha.

Precis som Apple Watch spelar genvägen ett ljud som med precis rätt frekvens ska kunna trycka ut eventuellt vatten ur telefonens högtalare. Genvägen hittas här.


Tips för Genvägar i IOS

Superströmsparläge – extra snålt när det krisar

Om det vanliga strömsparläget inte räcker är det här en bra genväg att ha till hands. Förutom att aktivera telefonens strömsparläge sänker det också ljusstyrkan, stänger av wifi, bluetooth, aktiverar stör ej och flygplansläge, sänker volymen till noll, och stänger av ficklampan om den skulle råka vara på.

En genväg som denna är lätt att skapa och anpassa själv, men kan hämtas här i en färdig version.


Tips för Genvägar i IOS

Stäng av wifi och bluetooth – på riktigt

Sedan IOS 11 stänger bluetooth- och wifi-knapparna i Kontrollcenter inte av just bluetooth och wifi helt och hållet, det kopplar bara från våra nuvarande anslutningar (förutom Apple-produkter, kopplingen till en Apple Watch behålls exempelvis).

Ibland kan vi dock vilja koppla bort helt och hållet, något som dessa två genvägar hjälper till med. Istället för att behöva gå till Inställningar och koppla bort manuellt räcker det med en genväg för bluetooth och för wifi, som vi dessutom kan koppla ett Siri-kommando till för att göra det hela ännu smidigare. Genvägarna hittas här och här.


Tips för Genvägar i IOS

Läs dagens viktigaste nyheter

Den här genvägen serverar dagens viktigaste nyheter åt dig i ett svep. Genvägen, som hittas här, kan givetvis justeras efter vad du själv tycker är de viktigaste nyhetskällorna. I sin grundinställning presenterar den nyheter mestadels från amerikanska källor.


Ännu fler smarta genvägar

Inte fått nog? Det finns mängder av genvägar att kolla närmare på, allt ifrån att hämta dagens bild från Nasa till att aktivera snabbare laddning genom att stänga av alla radiochip i telefonen. Många hittas under fliken Galleri i appen Genvägar. På Reddit delar även många Genvägar-entusiaster med sig av hemmasnickrade genvägar.