När IOS 12 släpptes hösten 2018 kom också appen Genvägar i nygammal version. Det är i grunden samma app som automatiseringsappen Workflow, men efter att Apple köpt upp appen bytte den namn till Genvägar och man lade till möjligheten att skapa egna Siri-kommandon.

Det gör att vi kan skapa smarta genvägar för återkommande uppgifter. En bra genväg gör att vi med bara ett tryck eller ett röstkommando vi själva valt kan utföra uppgifter som tar betydligt längre tid och kräver fler tryck att göra manuellt. Här listar vi sju av våra favoritgenvägar. På nästa sida hittar du allt du behöver veta för att komma igång med appen.

Bakgrundsbild en färg
Foto: IOS Hacker

Skapa en bakgrundsbild med en enda färg

Vill du ha en ren bakgrundsbild på din telefon är det här en intressant genväg, skapad av sajten IOS Hacker. Med den kan vi välja vilken färg som helst att ha som bakgrundsbild, med hjälp av en html5-färgväljare som introducerades i IOS 12.2. Därför krävs också IOS 12.2 eller senare.

Genvägen har det långa namnet Solid Color Wallpaper Maker och hittas här.


Siri-tips i Genvägar

Hämta metadata till en bild

Att få fatt på intressanta metadata i IOS är onödigt krångligt. Om vi inte använder den här genvägen, som hittar och presenterar mer info än vad vi kanske visste var möjligt att hämta i IOS. Vi kan också välja om genvägen ska fråga om att visa bara saker som plats, datum, bildtyp eller kameramodell.

Genvägen hittas här.


Siri-tips i Genvägar

Ladda ned direkt från en webbadress

Om du har adressen till en fil du vill ladda ned kan du skippa omvägen via en webbläsare, och ladda ned filen direkt. Den här genvägen laddar ned det som finns i urklipp, eller genom att vi kör genvägen från delningsfältet.

Genvägen hittas här.


Siri-tips i Genvägar

Snabbkolla toppinlägg på Reddit

Vill du döda några minuter är det här en intressant genväg. Den hämtat toppinläggen från dina favorit-subreddits och presenterar dem direkt. Genvägen fungerar i Safari.

Genvägen hittas här.