Apple har för vana att ge sig in på nya marknader och sedan ställa dem på ända. Iphone förändrade hela mobilindustrin. Likaså Itunes med musikindustrin. Men med Apple Pay har företaget inga sådana ambitioner, säger Jennifer Bailey i en intervju med Fortune.

Apple Pay-chefen säger att företaget inte har någon lust att bli en bank med allt vad det innebär i form av statlig översyn. Istället handlar Apple Pay och Wallet i stort om att göra det enklare och tryggare att både betala och göra annat.

Företaget satsar nu stort på något Jennifer Bailey kallar åtkomst. Det handlar om att använda nfc-chipen i Iphone och Apple Watch för att till exempel öppna hotellrumsdörrar. Apple har även ett nytt samarbete med flera universitet i USA där studenterna snart kommer kunna lägga in sina studentkort i Wallet och använda mobilen eller klockan för att komma in i byggnader, betala i tvättstugor och annat som tidigare krävde ett fysiskt id-kort.

I USA har det stora hindret för Apple Pay varit att många butiker inte kan ta emot betalningar på grund av uråldriga betalningsterminaler. I många andra länder (som Sverige) är problemet istället att banker inte stödjer tekniken.