Genom funktionen Siri-kunskap i IOS sökfunktion och i Safaris sökfält på Mac länkas ibland till mycket tveksamma källor när vi söker på saker som Pizzagate eller Förintelsen. Vi har tidigare skrivit att Siri länkat till Nordfront med påståenden om att ”Förintelsen är en bluff”.

Då vägrade Apple svara på våra frågor, men nu har problemet återigen uppmärksammats i en artikel av Buzzfeed, där det framfår att ”Siri-kunskapen” fortsätter att länka till konspiratoriska artiklar, videor och andra falska nyheter. Apple ska ha tagit bort många av sökresultaten och säger samtidigt att man gör en viss filtrering av sökresultaten.

Trots detta lyckas vi fortfarande få uppseendeväckande resultat när vi söker förintelsen på IOS. Nordfront är visserligen borta, men Siri länkar fortfarande till antisemitiska Radio Islam (där åtminstone två av kanalens ansvariga utgivare dömts till fängelse för hets mot folkgrupp genom åren). Här sätts förintelsen inom citationstecken och det ifrågasätts hur många judar som ska ha dött.

Siri-kunskap

Den här gången tar länken oss till en hemsida som plockats bort, men sökresultatet finns av någon anledning kvar där.

Apple säger till Buzzfeed att man tar bort olämpliga sökresultat när man stöter på dem och att användare kan mejla till applebot@apple.com när man stöter på sökresultat som länkar till falska nyheter, konspirationsteorier eller annat olämpligt.

Apple iPhone XS 64GB Pris vid test: 12490 kr.

Bästa pris just nu: 10990 kr