IOS har haft stöd för lösenordshanterare i flera år, men tidigare har du bara kommit åt dessa via systemets delningsgränssnitt – till exempel i Safari – och i vissa appar där utvecklarna själva har lagt till stöd för en eller flera lösenordshanterare. Det här har fungerat bra i just Safari, men har inte hjälpt i de flesta appar.

Med nya IOS 12 har Apple äntligen gjort det enklare att använda en tredjepartslösning fullt ut. Systemets autofyllfunktion för lösenord, som tidigare enbart har använt loginuppgifter lagrade på Icloud, har nämligen utökats med stöd för tredjepartsappar.

Så här aktiverar du funktionen:

  1. Öppna Inställningar -> Lösenord och konton -> Autofyll lösenord.
  2. Aktivera funktionen om den inte är påslagen.
  3. Tryck på din lösenordhanterare för att aktivera den.
  4. Om du vill kan du även avmarkera Icloud för att hålla dig helt och hållet till din vanliga lösenordhanterare.

För att använda funktionen i en app markerar du helt enkelt ett av loginfälten. När tangentbordet dyker upp visar förslag från lösenordshanteraren automatiskt ovanför. Har du flera loginer kan du välja vilken genom att trycka på nyckelikonen till höger och sedan rätt login.

Du kan fortfarande använda tilläget via Dela-dialogen i Safari om du vill fylla i uppgifter som inte dyker upp i autofyll. Det kan till exempel vara din adress.

I skrivande stund har bland andra 1Password och Lastpass uppdaterats med stöd för funktionen. Om din lösenordshanterare inte syns i Inställningar kan du först kontrollera om det finns en uppdatering att installera, annars kan det hända att utvecklarna helt enkelt inte hunnit.

Läs även: Test av lösenordshanterare