En av nyheterna i årets Apple Watch är möjligheten att märka av när användaren ramlar. Om användaren inte reser sig upp inom en minut kan klockan meddela anhöriga och ringa efter hjälp. Än så länge har vi liten insikt i hur väl det här faktiskt fungerar, men det har Youtube-kanalen ”What’s inside” försökt ta reda på.

Testet började i vad som ser ut som ett lekland, där klockan inte kunde känna märka av några fall. När de ramlar på aningen hårdare ytor märker klockan däremot av flera fall. Enligt Apple använder klockan av algoritmer för att känna igen flera olika typer av sätt att ramla, och troligen spelar även hur hårt nedslaget i marken är in i om klockan noterar ett fall eller inte.

Missa inte! Här är Apple Watch Series 4 – utrustas med ekg

Som 9to5mac först noterade måste användaren först slå på funktionen. Om klockan sedan upptäcker ett fall presenteras tre resultat, ”jag är ok”, ”jag ramlade inte” och ”ring efter hjälp”. För varje fall som detekteras och där användaren ger ett svar förbättrar klockan sina möjligheter att känna igen ett verkligt fall. Så även om den inte är perfekt i dagsläget förbättras funktionen över tid. Hela videon kan ses nedan. Som tidigare nämnt är det knappast ett vetenskapligt test, men ändå en intressant inblick i hur funktionen fungerar.

Apple Watch Series 4 44mm Aluminium with Sport Band Pris vid test: 5190 kr.

Bästa pris just nu: 4888 kr