Höst hos Apple betyder inte bara nya Iphone-modeller, utan även nya Apple Watch-modeller. För tredje året i rad fick vi se en ny generation Apple Watch på det som ofta kallas Iphone-event.

Apple är sin vana trogen när det kommer till nylanseringar – ofta innebär det att äldre modeller puttas ned på prisstegen och fortsätter säljas, men till ett lägre pris. Så blev det för Series 3 i år, som nu ersätter Series 1 som den billigaste Apple Watch-modellen.

Läs mer: Test och nyheterna i Apple Watch Series 4

Instegspriset för en ny Apple Watch blev samtidigt högre än tidigare. När Series 1 kunde köpas för under 3 000 kronor börjar nya Series 3 på 3 295 kronor för 38 millimeter-modellen, 3 695 kronor för den större 42 millimeter.

Oavsett om du har en Series 3 och funderar på om det är värt att uppgradera till en Series 4, eller om du har en äldre Apple Watch – eller kanske ingen alls – och velar mellan Series 3 eller Series 4 kan den här guiden förhoppningsvis vara till hjälp. Här går vi igenom de största skillnaderna mellan förra årets Apple Watch Series 3 och nya Apple Watch Series 4.


Apple Watch Series 4 vs Apple Watch Series 3
Foto: IDG

Skärm och chassi – både större och mindre på samma gång

Den största nyheten i årets Apple Watch är en av de delar av klockan vi använder mest – skärmen. För första gången har Apple Watch fått ett nytt utseende, och det är skärmen som har förändrats mest. Klockan har i princip fått samma behandling som Iphone fick förra året med Iphone X – en större skärm med mindre skärmkanter, men i ett chassi som är ungefär lika stort som tidigare.

Borta är nu de stora, svarta skärmkanterna. Den nya skärmen (fortfarande oled) går längre ut i hörnen, och har dessutom fått mer rundade hörn än tidigare.

Series 4 finns i två storlekar, men nu är det en 40 respektive 44 millimeter stor boett som gäller. Skärmarna är runt 30 procent större än tidigare. Faktum är att den lilla Series 4 nu har större skärm än vad den stora Series 3 har, så för den som tidigare kikat på den större modellen kan möjligen en mindre Series 4 räcka. Det bästa sättet att veta vad som känns rätt både vad gäller skärmstorlek och boettens fysiska storlek när den sitter på armen är helt enkelt att gå till en butik och prova.

Apple Watch Series 4 vs Apple Watch Series 3
Foto: Apple40 respektive 44 millmeter är alltså storleken på boetten.

Till saken hör också att Series 4 har blivit lite tunnare än sin föregångare – 10,7 millimeter mot 11,4 millimeter. 0,7 millimeters skillnad låter inte mycket, men det gör ändå skillnad när klockan sitter på armen. Trots att Series 4 har större skärmar känns klockan lite mindre klumpig, åtminstone enligt vår erfarenhet.


Färger, materialval och 4G

Vill du ha en klocka i något annat än silver eller rymdgrå aluminium finns bara ett val – Series 4. Den nyare modellen finns också i guld, i rostfritt stål, i Nike-modell med specialband och andra urtavlor, samt i lyxserien Hermès. Betalar du mer för en nyare modeller är alltså valfriheten större.

Apple Watch Series 4 vs Apple Watch Series 3
Apple Watch Series 4 finns i flera specialmodeller, Series 3 bara i två olika färger.

Glädjande nog finns 4g-funktionaliteten både i Series 3 och Series 4. Vill du alltid ha mobiluppkoppling på armen är du därmed inte begränsad till enbart den nyare, dyrare klockan.


Passar gamla banden?

Alla nya armband som säljs följer samma logik som den nya klockan, storlekarna är antingen 40 eller 44 mm. Men, glädjande nyheter, alla gamla band passar fortfarande. I alla fall om du fortsätter köpa en klocka i samma storlekskategori. Det vill säga, band som passar den gamla, mindre 38 mm-modellen passar den nya minstingen på 40 mm. Enligt samma logik passar också band till den gamla 42 mm nu den större 44. Vill du däremot byta från den gamla, stora 42 mm-boetten till den nya 40 mm blir det till att köpa nya band.

Läs också: Vi listar snygga och billiga band till din nya Apple Watch


EKG – Sverige blir utan en av de största nyheterna

Näst efter skärmen torde den största nyheten i Series 4 vara den elektriska hjärtsensor som nu finns i Apple Watch. Oss veterligen är det första gången en brett tillgänglig konsumentprodukt som en smartklocka får möjlighet till EKG. Tyvärr är funktionen begränsad till USA, där den fick det myndighetsgodkännande som behövs bara en dag innan lanseringen. Övriga länder får vänta.

Apple Watch Series 4 vs Apple Watch Series 3

All hårdvara som behövs finns dock i klockan, så när funktionen blir godkänd också i Sverige är allt som behövs en ny app. Det kan dock dröja. Den som köper Series 4 bara med tanke på EKG bör nog tänka efter en gång till. Vi har i dagsläget ingen aning om EKG-funktionaliteten kommer godkännas i Sverige innan Series 5 hinner visas upp. Apple börjar enligt uppgifter med att söka godkännandet i Kanada först, och det finns många större länder med fler invånare att beta sig igenom innan Sverige lär bli aktuellt.

Nyheten falldetektion finns dock även i svenska modeller av Series 4, något som kan vara lockande för en äldre publik.


Processor – ett stort steg framåt

Apple Watch Series 4 har fått en rejält uppgraderad processor jämfört med Series 3. Den ska vara mer än dubbelt så snabb som den ett år gamla Series 3, och visst känns nya Series 4 rapp. Nästan helt utan tillstymmelse till lagg.

Series 4 är alltså två gånger så snabb som Series 3, och Series 3 var i sin tur 70 procent snabbare än sin föregångare Series 2. Då förstår vi snart att det kan göra stor skillnad för prestanda och hur klockans operativsystem upplevs, för den som uppgraderar från en Series 2 eller tidigare.

Nya S4-processorn är dessutom 64 bitar mot tidigare 32. Det bör göra Series 4 mer framtidssäker då Apple och övriga teknikvärlden tydligt rör sig bort från 32 bitar. Exempelvis kör Iphone sedan länge 64-bitarsprocessorer, faktiskt ända sedan 2013.


Nya knappar – men samma vattentäthet

Series 4 har fått delvis nya knappar. Den digitala kronan ger nu en haptisk återkoppling, det tickar liksom till lite på armen när vi rullar på kronan. Inte nödvändigt, men det förhöjer upplevelsen en aning.

Baksidan är helt i keramik och safirglas, mot komposit i gps-modellen av Series 3, men det är detaljer som inte bör påverka användandet. Skärmen är lika ljusstark som tidigare, däremot har nya klockan fått förbättrat gyroskop och accelerometer. Det bör göra klockan lite mer precis. Högtalarna kan spela upp ljud rejält mycket högre, men vattentätheten är densamma som tidigare: 50 meters djup.

Bluetooth 5.0 med nya W3-chipet mot bluetooth 4,2 och W2 i Series 3 bör även borga för en mer pålitlig, stabil och möjligen mer strömsnål koppling till vår Iphone. Batteritiden är densamma som tidigare.


Är det värt att uppgradera?

Apple Watch Series 4 är knappast en billig smartklocka, från 4 790 kronor hos billigaste återförsäljare, men vi vågar också påstå att det är en av de bästa smartklockorna marknaden just nu. Borta är de långsamma processorerna från tidigare modeller, och Apple har äntligen fått ordning på Watch OS som känns mindre spretigt nu än för ett par år sedan.

Prisskillnaden mot Series 3 är 1 500 kronor, som kostar 3 290 kronor som lägst. Dock bara 1 100 kronor om vi byter från gamla 42 mm till nya 40 mm (med större skärm), men då måste vi också köpa nya band. 1 100 till 1 500 kronor tycker vi nog en dubbelt så snabb, framtidssäkrad processor och större skärm kan vara värd, men är budgeten tajt får vi ändå de flesta funktioner som finns i Series 4 också i Series 3.

Series 4 är dyr, särskilt i 4g-modell. Men det är också den bästa och största hårdvaruuppdatering för Apples smartklocka vi sett hittills. Är det värt att uppgradera? Sista ordet får förhoppningsvis din plånbok, men en bra riktlinje kan vara att alla användare av ”Series 0”, Series 1 och Series 2 kommer få en rejält mycket bättre smartklocka.

Användare av Series 3 bör vara mer tveksamma. Här är det egentligen den större skärmen som lär vara den största dragningskraften, men lockar inte det tillräckligt mycket duger Series 3 ett par år till.