Knappast någon har undgått att nya Iphone är dyr. Ännu dyrare nu än för några år sedan. Iphone XS hoppade upp i pris med inte alls oansenliga 1 300 kronor i Sverige i år jämfört med Iphone X förra året, och redan då klagade vi på att Iphone X var dyr.

Vilken tur då att du inte behöver köpa Iphone XS, för de andra produkter som lanserades på event-dagen verkade betydligt mer intressanta.

Flera av de första testerna av Iphone XS har redan dykt upp bland amerikanska medier, och många verkar vara överens. Ingen ifrågasätter att Iphone XS överlag är en väldigt bra telefon, för det är den alldeles säkert. En bättre fråga är om den är värd sitt pris.

Missa inte! Duellen: Nya Iphone XR vs Iphone X – så väljer du rätt

Många medier verkar mer eller mindre överens om att de mest spännande produkterna på årets Iphone-lansering inte alls var toppmodellerna, Apples flaggskepp. Det var istället Iphone XR och, i synnerhet, Apple Watch Series 4. Två enheter som köps till betydligt lägre priser än Iphone XS.

Nya Apple Watch innehåller exempelvis den verkligt intressanta nyheten ekg-sensor. Det är innovativt på riktigt (även om stödet för detta dröjer i Sverige). Series 4 kostar från 4 795 kronor.

Iphone XS
Apple Watch Series 4 med ekg-sensor

Iphone XR å andra sidan är ett färgglatt alternativ som ger det mesta från Iphone XS till en prislapp på rätt sida om 10 000 kronors-gränsen. Också det mycket billigare än flaggskeppet.

De mest intressanta produkterna vi såg på Apples september-event var inte de dyraste och mest avancerade Iphone-modellerna, utan de billigare produkterna. Det är inte konstigt att det är Apples ”budget-Iphone” som förväntas bli storsäljaren i år. Den är ett rimligt alternativ för nästan alla, inte bara för den som annars nöjer sig med fjolårets telefon.

Iphone XS
Foto: IDGIphone 5C, lanserad år 2012.

Jämförelsen med Iphone 5S och Iphone 5C är rätt intressant här. 5C var ett färgglatt alternativ med föregående års processor till en bara något lägre prislapp. Då var Iphone 5S en uppenbart bättre telefon för inte så mycket mer pengar. År 2018 är det tvärtom. Nu ter sig istället XR som det bästa alternativet, med funktioner, prestanda och pris sammanräknat.

Missa inte! Iphone XS, XS Max och XR – detta skiljer de nya Iphone-modellerna


Iphone XR är billigare – men du betalar fortfarande mer för din telefon

Med allt det sagt är också Iphone XR är ett steg upp på prisstegen, beroende på vad du annars brukar köpa för typ av telefon. Iphone XR kostar 400 kronor mer än vad Iphone 8 Plus 64 GB kostade samma tid förra året. En Iphone 7 Plus 128 GB kostade 9 895 kronor år 2016, mot 10 095 kronor för en Iphone XR 128 GB i år, och på den tiden har dollarkursen inte förändrats mer än marginellt.

Visst kan vi argumentera för att vi totalt sett får en bättre, mer avancerad mobil i Iphone XR, men vi kommer behöva testa den först för att komma med ett sådant utlåtande. Modellen börjar som bekant inte säljas förrän i oktober.

Prishoppet uppåt är större för den som tidigare brukade köpa de vanliga, "icke-plus", 4,7-tumsmodellerna. Dessa kunder måste plötsligt betala 1 500 kronor mer för att få den billigaste, senaste Iphone-modellen.

Värst är det för de kunder som vill en Iphone med största möjliga skärm. Iphone 8 Plus började på strax över 9 000 kronor förra året för en 5,5 tum stor skärm. Nu blev den största Iphone med senaste processorn plötsligt 5 000 kronor dyrare. Iphone XS Max börjar på stötande höga nivåer, från 14 000 kronor.

När Iphone X introducerades förra året lyckades Apple med att smyga upp Iphone-priser till en nivå som inte var bekväm (minst sagt), men som många kunder ändå accepterade. Nu har vi en ny standard där en telefon för långt över 10 000 kronor anses rimligt.

Värsta konkurrenten Samsung gråter knappast över det som även de verkar kunna ta riktigt bra betalt för sitt flaggskepp Note 9, som börjar strax under 10 000 kronor. Konsumenters plånböcker bör dock fälla en tår.

Läs även: Allt om Iphone XR


Högre priser – men också längre hållbarhet

Visst kan vi väga in fler, viktiga aspekter i ett telefonköp. Som en hållbarhetsaspekt. Om vi behåller telefonen längre eftersom att den är byggd för att användas längre – något som både Apples överdrivet kraftfulla och därmed framtidssäkrade A-processorer, samt även IOS 12 tar fasta på – blir det billigare för plånboken i längden, och bättre för miljön.

När nyheterna för varje år inte är lika stora är det inte rimligt någonstans att uppgradera sin telefon varje år, och då kanske vi kan acceptera ett högre pris om vi köper nytt mer sällan. Återigen en vinst för miljön, kanske även för plånboken.

Dessutom använder många säkert en Iphone XS Max 64 GB för 14 000 kronor betydligt flitigare än vad samma person gjorde med exempelvis en Iphone 5 64 GB när den släpptes år 2012 för 7 995 kronor. Vi har troligen ännu större nytta av en Iphone idag jämfört med för fem-sex år sedan, men är det ett mervärde värt nästan det dubbla priset? Det är mer tveksamt.


Har Iphone blivit för dyr?

Den viktigaste frågan kvarstår forfarande – har Iphone till sist blivit för dyr? När flaggskeppet är det minst eggande på ett Iphone-event känns det ärligt talat ointressant att punga ut minst 13 000 kronor för att få det senaste.

Tim Cook har försvarat de höga priserna i flera intervjuer, och menar ungefär att avancerade, innovativa telefoner måste få kosta pengar. Och visst finns det säkerligen kunder för en Tesla bland Skoda-bilar, även om båda tar dig från a till b. Men för de allra flesta bjuder inte Iphone XS på så många nya funktioner att det är ett självklart val över Iphone XR, eller ens att behålla sin nuvarande telefon.

Nu står vi inför en märklig situation där flaggskeppsmodellerna får se sig slagna av en smartklocka och en nedbantad Iphone. År 2018 blev första gången som den senaste, lyxigaste och mest avancerade Iphone-modellen möts med ett svalare mottagande än de billigare alternativen.

Plötsligt är det inte lyx som är mest intressant, utan var vi får mest värde för pengarna. Det var något nytt, i alla fall för Iphone.

Läs även: Allt om Iphone XS och Iphone XS Max

Apple Watch Series 4 44mm Aluminium with Sport Band Pris vid test: 5190 kr.

Bästa pris just nu: 4197 kr