När Robin Roberts på amerikanska frukostprogrammet Good Morning America intervjuade Tim Cook för tisdagens sändning öppnade hon med att fråga honom om Trumps nya tullar. De nya tullarna gäller en lång rad produkter från Kina, men inte Iphone och andra Apple-produkter.

Tim Cook svarade att det förmodligen beror på att regeringen kunde se att de visserligen monteras i Kina men har komponenter från hela världen – inklusive många från USA – och att all utveckling också sker i USA.

Han hoppas också att Kina och USA ska lösa konflikten eftersom handel inte är ett nollsummespel utan gynnar båda sidor.

När samtalet gick över till priserna på Iphone – det är inte bara i Sverige priserna på Iphone XS och XS Max sticker i ögonen på många – började Tim Cook med att påpeka att Apple säljer modeller med betydligt lägre priser men gick sedan in på värde.

– Din telefon har ersatt din kamera och videokamera. Den har ersatt din musikspelare. Den har ersatt din videospelare. Den har ersatt alla de här olika prylarna. Den är med andra ord väldigt viktig och vi har märkt att folk vill ha den mest innovativa produkten vi kan skapa – och det är inte billigt.

Tim Cook pekade också på att de flesta köper sina Iphone på avbetalning och betalar ungefär en tia om dagen, vilket han tycker är ett bra värde med tanke på vad du får.