Efter lanseringen av IOS 11 och AR Kit dök det upp ett gäng appar i App Store som agerar virtuella måttband. De fungerar lite olika bra men alla är roliga att leka med och ger i alla fall ett hum om hur stora saker är.

Mätduellen: Ar-måttband vs ett helt vanligt måttband – här är vinnaren

Med IOS 12 har Apple uppdaterat AR Kit till version 2 och vill visa upp vad augmented reality kan vara bra till, så företaget har tagit fram en egen variant av måttbandet. Du hittar den i den nya appen Mätverktyg, dit även vattenpasset har flyttat från Kompass. Appen kräver uppenbarligen AR Kit, vilket innebär att den fungerar på Iphone 6S eller senare, Ipad Pro eller senaste generationens Ipad.

Så mäter du

När du öppnar appen blir du ombedd att röra på din Iphone eller Ipad. Det gör du för att AR Kit ska kunna skapa en bild av rummet och räkna ut hur långa olika avstånd är. Appen fungerar mycket bättre i ljusa rum än i skumrask, så du kommer se bättre resultat om du använder den på dagen.

Mät ett avstånd

Så fort appen är klar ändras texten till ”Hitta en yta i närheten att mäta”. När du kommer nära en yta som appen förstår sig på försvinner den och en punkt dyker upp i mitten av skärmen istället, med en plusknapp i underkanten.

Placera den vita punkten någonstans och tryck på plusknappen så börjar du mäta. Flytta dig och placera en till punkt så att du skapar en rät linje mellan de två punkterna, och vips visar appen hur långt avstånd det på ett ungefär är mellan dem. Håll markören över en av punkterna och tryck plus igen så lägger du till en till linje därifrån utan att börja om.

Appen fungerar bäst om du kan placera punktera i hörn med tydlig kontrast. Om du märker att appen har placerat en punkt lite fel kan du manuellt flytta den genom trycka och hålla på punkten när den är mitt på skärmen och sedan dra i den.

Mät rektangel

Mät rektanglar

Om du går i närheten av en tydlig rektangel, till exempel en tv eller en tavla, känner appen automatiskt igen den och markerar den i gult. Tryck på plusknappen så visar appen längd, bredd och area på rektangeln. På så vis kan du snabbt mäta hur stor din kompis tv är.