En hittills okänd nyhet i de nya Iphone-modellerna luskades precis fram av Appleinsider, djupt ned bland de tekniska specifikationerna för Iphone XS, Iphone XS Max och Iphone XR. Där framgår att Iphone-modellerna har stöd för ”Express Cards with power reserve”. Apple skriver:

”Om IOS inte är igång eftersom att Iphone behöver laddas, kan det ändå finnas nog med energi i batteriet för att stödja Express Card-transaktioner … med Express Mode aktiverat.”

Missa inte! Duellen: Nya Iphone XR vs gamla Iphone X – så väljer du rätt "budget-lur"

IOS
Foto: AppleinsiderFrån Apples tekniska specifikationer

Det är bra nyheter, för det är lätt att tänka sig ett inte alls avlägset framtidsscenario där vi använder mobilen som både betalkort för kollektivtrafik, som nyckel till hemmet och bilen, och kanske även som enda betalmedel via Apple Pay. Om mobilen dör är det dåliga nyheter, minst sagt.

Som Apples specifikationer anger behöver det fortfarande finnas några tappra elektroner kvar i batteriet som kan driva nfc-chipet, men även efter att IOS har släckt ned telefonen på grund av för lite ström kan vi fortsätta använda nfc-funktionen för så kallade Express Cards ett tag till. Nytt i IOS 12 är att om vi trycker på sidoknappen när mobilen är död kommer inte bara en "ladda batteriet"-symbol visas, utan även en symbol som var att Express Cards fortfarande fungerar.

Inte alla nfc-kort har stöd för detta, men en del kort för kollektivtrafiken och en del av de student-ID:n som vissa universitet använder är av Express Card-typ.

Läs också! IOS 12 har släppts – här är alla nyheterna

Apple iPhone XS 64GB Pris vid test: 12790 kr.

Bästa pris just nu: 6920 kr