För många svenskar torde Iphone XS-lanseringen ha varit något av en besvikelse, i alla fall om vi ser enbart till hur priserna blev i vårt avlånga land. Iphone XS blev inte billigare än Iphone X som många bedömare förutspått, utan behöll sitt redan höga pris i USA. I Sverige blev den ännu dyrare – 1 300 kronor mer än vad Iphone X kostade förra året.

Läs också! Allt om Iphone XS och XS Max

Dyra telefoner över 10 000 kronor verkar plötsligt ha blivit en ny standard, men det finns faktiskt bra alternativ för den som inte tycker att en mobil får kosta fullt så mycket. Iphone XR är med sina 9 495 kronor något skonsammare för plånboken än de 12 795 kronor Iphone XS kostar. Den är dock 400 kronor dyrare än vad Iphone 8 Plus kostade förra året, och för de som tidigare föredragit vanliga, ”icke-plus”-modeller är steget större.

Läs också! Vilken ska du välja? Detta skiljer de Iphone XR, Iphone XS och Iphone XS Max

Men med Iphone XR får vi många av de nyheter som redan finns i Iphone X, och flera komponenter är samma som i den dyrare Iphone XS respektive Iphone XS Max. Inte minst får vi Face ID, den gestbaserade navigation som (enligt oss) är överlägsen hemknappen och en heltäckande skärm. Kruxet är att lanseringen dröjer ända till oktober.

Kanske kan det då vara ett alternativ att titta på förra årets toppmodell istället; Iphone X. Det är en telefon som vi hyllade i vårt test när den lanserades, men som vi också tyckte var för dyr när den släpptes. Ett år senare med nya modeller runt hörnet har den sjunkit en del i pris och kan vara ett alternativ för den som vill ha en ny Iphone med heltäckande skärm och Face ID.

Med Iphone XR som ett nytt budget-alternativ fanns inte längre plats för Iphone X i Apples utbud. Den slutade man sälja samma dag som Iphone XS visades upp. För den som är snabb går det dock att knipa ett exemplar hos återförsäljare innan den första Iphone-modellen med heltäckande skärm försvinner från handeln för gott. Nysålda Iphone X har givetvis garanti, så det kan vara ett bra alternativ till att vänta på Iphone XR eller att punga ut ännu fler tusenlappar för Iphone XS.

Läs också! Långtidstest av Iphone X: Så står sig Apples bästa

I den här artikeln listar vi de viktigaste skillnaderna mot de två billigaste Iphone-modeller som har Face ID och heltäckande skärm.

Iphone X vs Iphone XR

Skärmen – och efterföljaren till 3D Touch

Iphone XR har samma tänk som Iphone X först introducerade för ett år sedan – en enda stor skärm täcker hela framsidan, Face ID i en flärp längst upp och gester istället för hemknapp. Men om vi kollar på själva skärmen finns några viktiga skillnader att ha med i beräkningen.

Vi har ännu inte lagt vantarna på Iphone XR, men det är självklart att lcd-skärmen i denna billigare Iphone är sämre än den oled som sitter i gamla Iphone X. Även om Apple alltid använt lcd-skärmar av hög kvalitet i sina Iphone-modeller är oled-skärmar bättre på flera sätt. Vi får ett bättre kontrastförhållande med rejält mycket djupare svärta. Iphone X-skärmen har dessutom högre upplösning med 458 ppi, mot 326 ppi i Iphone XR. Iphone X-skärmen klarar också hdr, något som lcd:n i Iphone XR inte gör. Maximal ljusstyrka är dock densamma.

Iphone X vs Iphone XR
Iphone X

Skärmen i Iphone XR är med det sagt säkert alldeles tillräckligt bra. Få kommer stå med en oled-skärm och en lcd bredvid varandra varje dag, och utan jämförelsen glömmer vi snabbt att lcd:n i Iphone XR inte är riktigt lika vass. Men visst, skärmen är en av de viktigaste delarna av en mobil, och den är bäst i Iphone X.

En annan intressant skillnad är att Apple helt slopade 3D Touch i Iphone XR (troligen av kostnadsskäl). Istället har man ersatt det med långa tryck och haptisk feedback för att på samma sätt som med 3D Touch bekräfta att en annan typ av tryck har skett. På så sätt kan vi få fram en del undermenyer och annat som vi annars använder 3D Touch till. Men någon verklig sensor för hur hårt vi trycker på skärmen finns alltså inte, för det får vi välja Iphone X istället.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning