I många år har en del Iphone-användare efterfrågat dubbla sim-kortplatser i Apples telefoner, men sannolikheten för det har oftast ansetts väldigt låg. Men så i förra veckan lanserades Iphone XS och Iphone XS Max och Apple meddelade att de har just dubbla simkort.

Apple har lagt till stöd för e-sim vid sidan av det vanliga simkortet (förutom i Kina där en specialmodell av Iphone XS Max ska säljas med två fysiska kortplatser). Nu har företaget publicerat ett supportdokument som går igenom i mer detalj hur det fungerar.

(I Sverige kan du ännu inte skaffa e-sim, men det är nog bara en tidsfråga.)

Iphone med dubbla simkort
  • För det första meddelar Apple att funktionen kommer aktiveras i en uppdatering av IOS 12 senare i år.
  • Du måste ha en olåst telefon för att kunna använda simkort från olika operatörer.
  • Bara det ena kortet kan använda cdma.
  • Med operatörer som stödjer e-sim kommer du kunna använda det istället för ett fysiskt simkort om du vill.
  • Ett av abonnemangen ställs in som standard och är det som används för Imessage/Facetime.
  • För kontakter kan du manuellt ställa in vilket nummer du ska ringa och sms:a från. På så vis kan du till exempel ha ett extra jobbnummer som du bara använder för jobbkontakter medan alla vanliga samtal och sms går via ditt privata nummer.
Inställningar

Du kan alltid välja vilket abonnemang som ska användas för mobildata. Perfekt om du till exempel är på semester och har köpt ett lokalt sim-kort för att få billigare data. Inställningen för det och allt annat hittar du i Inställningar -> Mobilnät.

Iphone XS dubbla sim-kort e-sim

För att välja vilket abonnemang du vill ringa med när du skriver in ett nytt nummer i Telefon-appen kan du helt enkelt trycka på en knapp längst upp i mitten som visar det valda abonnemanget (du kan själv välja etikett på de två abonnemangen, till exempel ”privat” och ”jobbet”).

En intressant detalj är att Iphone kan lagra fler än ett e-sim. Bara ett kan vara aktivt åt gången, men du kan alltså i teorin ha telefonnummer hos operatörer runt om i världen som du växlar mellan.

Iphone med dubbla simkort

Vad gäller stöd för e-sim i Iphone XS och XS Max hos svenska operatörer skriver Teknikveckan att Telenor hoppas lansera det innan årsskiftet. Tele2 vill stödja tekniken så snart det går, men övriga stora operatörer har inga konkreta planer.