En av nyheterna i Apple Watch Series 4 är ett inbyggt ekg-instrument. Håll ett finger på andra handen mot digitala kronan så kan en ström passera från fingret genom kroppen förbi hjärtat och ut genom handleden till baksidan av klockan, vilket gör att den kan mäta hjärtrytmen och varna om det finns tecken på förmaksflimmer.

Apple har redan godkänts för att aktivera ekg-funktionen i USA. Där är det FDA som godkänner medicintekniska hjälpmedel, och för att godkännas var Apple tvunget att göra en statistisk undersökning för att visa hur träffsäker klockan är.

Resultatet från studien som utfördes på 588 individer visade att klockan uppfattade förmaksflimmer hos 98 procent av de som hade det, medan den såg rätt på 99 procent av de som inte hade det. 90 procent av resultaten kunde tolkas och användas av hjärtläkare, medan 10 procent var oanvändbara.

Apple måste också varna användare att klockan inte kan ersätta en läkarundersökning och att de bör uppsöka vård om de känner sig konstiga även om klockan inte ser något fel.