Iphone XS, Iphone XS Max, eller kanske Iphone XR? Skillnaderna mellan modellerna är inte gigantiska, men det finns några saker som kan vara värda att ha i åtanke innan du slår till. I den här artikeln listar vi de viktigaste skillnaderna mellan modellerna, för att du ska få en bättre översikt över de funktioner som är viktigast (och kanske oviktigast) för dig.

Läs också! Nu är de här: Iphone Xs och Xs Max

Samma prestanda – olika priser

Först och främst kan vi konstatera vad som faktiskt är samma i alla modeller. Oavsett vilken av de senaste Iphone-modellerna du väljer att lägga dina pengar på har alla modeller samma frontkamera, samma, lite snabbare Face ID och samma kraftfulla A12 Bionic-processor. Alla modeller stödjer såväl snabbladdning som trådlös laddning via Qi-standarden.


Iphone XR vs Iphone XS vs Iphone XS Max
Iphone XS och Iphone XS Max har båda oled-skärmar.

Skärmar – lcd eller oled

Den första, största skillnaden syns direkt på framsidan. Iphone XR har en enklare skärm som använder lcd-tekniken. Oled-skärmarna i Iphone XS och Iphone XS Max bjuder på dramatiskt mycket bättre konstraster och en djupare, mer trovärdig svärta som bara oled-skärmar kan ge.

Det kan vara värt att ha i åtanke om du vill ha bästa möjliga skärm, men så länge vi inte har skärmarna bredvid varandra och jämför direkt skulle vi tro att även Iphone XR-skärmen är fullt duglig.

Iphone XR har en 6,1 tum stor skärm. Lite, men inte mycket större än 5,8 tum i Iphone XS. Vill du däremot ha största skärm finns bara ett val – Iphone XS Max med sin 6,5 tum stora skärm är den största Iphone Apple någonsin har tillverkat.

Max-skärmen är ungefär lika stor som hela framsidan på en Iphone 8 Plus. Det gör att det kan bli svårt att nå ända upp till toppen på skärmen, men vi får i gengäld större yta till spel, video och liknande.


3D Touch – början på slutet?

Iphone XR har som första nya Apple-telefon sedan 2016 inte begåvats med Apples teknik för att känna av hur hårt vi trycker på skärmen.

Långa tryck har på flera håll i systemet kompletterat 3D Touch, till exempel för att flytta markören i en text eller för att förstora genvägarna i Kontrollcenter. Men exempelvis genvägar från appar på hemskärmen är inte möjligt utan 3D Touch.

Det går för det mesta alldeles utmärkt att navigera IOS 12 utan 3D Touch, men om du verkligen uppskattar funktionen återstår bara två val: Iphone XS eller Iphone XS Max.

Läs mer! Nya Airpods och slopad 3D Touch – det här kan bli Apples nyheter 2019


Iphone XR vs Iphone XS vs Iphone XS Max
Iphone XR.

Batteritid – en oväntad vinnare

När det kommer till batteritid kan vi än så länge bara förlita oss på Apples officiella siffror. Vi får återkomma med egna tester vid ett senare tillfälle. Men Apples siffror är väldigt intressanta som jämförelse mellan modellerna.

De visar att Iphone XR faktiskt har längst batteritid på flera punkter, längre än också Iphone XS Max som rimligen bör ha det största batteriet. Apples siffror visar:

Samtalstid (trådlöst)

 • Iphone XS: Upp till 20 timmar
 • Iphone XS Max: Upp till 25 timmar
 • Iphone XR: Upp till 25 timmar
 

Surftid

 • Iphone XS: Upp till 12 timmar.
 • Iphone XS Max: Upp till 13 timmar.
 • Iphone XR: Upp till 15 timmar.
 

Video­uppspelning (trådlöst)

 • Iphone XS: Upp till 14 timmar
 • Iphone XS Max: Upp till 15 timmar
 • Iphone XR: Upp till 16 timmar

Lyssningstid (trådlöst)

 • Iphone XS: Upp till 60 timmar
 • Iphone XS Max: Upp till 65 timmar
 • Iphone XR: Upp till 65 timmar

Iphone XR vs Iphone XS vs Iphone XS Max

Enkelkameran närmar sig dubbelkameran

Apple har nu lärt sig att använda porträttläge även med bara en enkel kamera. Det gör att Iphone XR får en av de funktioner som hittills varit exklusiv för Apples dubbelkamera-modeller, trots att den bara har en kamera på baksidan. Både Iphone XS och Iphone XS Max har två kameror.

Om porträttläget är lika bra med en enkel kamera som med en dubbel vet vi inte i dagsläget, vi får återkomma på denna punkt. Men det torde göra det lite lättare att välja Iphone XR före de dyrare modellerna.

Vad som fortfarande inte går att ”fejka” i mjukvara är optisk zoom. Iphone XS-modellerna har fortfarande en andra tele-kamera som kan ge andra perspektiv och andra typer av bilder med sin 2x zoom, som en enkel kamera inte kan göra.

Grundkameran är annars densamma, vad det verkar. Samma 12 megapixlar, samma mjukvara och samma bildsensor. Bara tele-kameran skiljer modellerna åt.


Iphone XR vs Iphone XS vs Iphone XS Max

Vattentätning, vikt och chassi

Båda Iphone XS-modellerna har uppgraderats till ip68-klassning från ip67 som Iphone X hade begåvats med. Det betyder att Iphone XS och Iphone XS Max kan sänkas ned två meter under vatten i upp till 30 minuter, mot en meter för Iphone X.

Iphone XR är dock ”bara” ip67-klassad. Det är långt mycket bättre än ingenting – det gör att vi inte behöver oroa oss över ett plötsligt regn eller att tappa den i ett vattenfyllt handfat ska förstöra mobilen. Men XS-modellerna är vassare på denna punkt.

Är du ha angelägen om att ha den lättaste möjliga telefon är det Iphone XS som gäller. Den väger 177 gram och är även totalt sett minst av alla enheter. Iphone XR väger mer – 194 gram. Tyngst är föga förvånande Iphone XS Max på 208 gram.

Vidare har Iphone XS ett chassi i rostfritt, blankt stål medan Iphone XR kommer i aluminium. XS-chassit lär vara mer repkänsligt, men den ofärgade silvermodellen går å andra sidan att polera upp om du bryr dig om sådant.


Iphone XR vs Iphone XS vs Iphone XS Max

Färgexplosion – för en av dem

Iphone XS-varianterna kommer visserligen i en extra färg denna gång, guld, medan förra årets Iphone X bara fanns i svart och silver. Men allra flest färger har utan tvekan Iphone XR – hela sex stycken. Blå, vit, svart, gul, korall och röd (Product red).


Priser och lagring

Iphone XR är klart billigast med ett svenskt pris på 9 495 kronor. Det är ungefär 400 kronor mer än vad Iphone 8 Plus kostade förra året, men vi får en i alla fall på pappret betydligt bättre telefon (förutom avsaknad av dubbelkameran). Steget upp för den som vanligtvis bukar köpa de ”vanliga” 4,7-tumsmodellerna (Iphone 7, Iphone 8) är dock ganska stort.

Iphone XS har dock blivit rejält dyr i år, och kostar mer än vad Iphone X kostade vid samma tid förra året, något som delvis kan förklaras av en högre dollarkurs. Iphone XS börjar på 12 795 kronor hos Apple (12 790 kronor som billigast hos återförsäljare). Iphone XS Max börjar på hela 13 995 kronor hos Apple (13 990 kronor som billigaste hos återförsäljare).

Iphone XR vs Iphone XS vs Iphone XS Max

För Iphone XR är lagringsstegen 64, 128 och 256 GB. Iphone XS-modellerna börjar på 64, men nästa steg upp ger 256 GB och ytterligare nästa 512 GB. Mer lagring, men prishoppen för varje steg är också större än för Iphone XR.


Iphone XR lär bli storsäljaren

Fler färger, lägre priser och de viktigaste funktionerna från Iphone X med inte minst Face ID och det hemknappslösa gestknappsbaserade systemet finns här. Mycket pekar Iphone XR lär bli Apples nya storsäljare.

Vill du ändå ha något lyxigare kan saker som oled, dubbelkamera och inte minst den största skärmen vara sådant som lockar till Iphone XS eller Iphone XS Max.

Apple iPhone XR 64GB Pris vid test: 9495 kr.

Bästa pris just nu: 6489 kr