Tim Cook säger i en intervju med japanska affärstidningen Nikkei att Apple ”vill vara här för alla”, apropå den uppdaterade prissättningen av Iphone.

Iphone Xs och Iphone Xs Max är företagets dyraste modeller hittills (12 795 respektive 13 995 kronor hos Apple), i Sverige med bred marginal, och det är många som höjt på ögonbrynen över exakt hur höga priserna blir.

Samuel Nyberg: Apple pris-smockar Sverige med nya Iphone

– Vi förstår att det finns ett brett spektrum av kunder och prisnivåer folk är villiga att betala. Vi har alltid trott att om vi erbjuder en stor dos innovation och mycket värde så finns det ett segment av människor som är villiga att betala för det. För oss är det segmentet stort nog att göra en god affär.

De extremt höga svenska priserna beror till stor del på sviktande kronkurs. I USA kostar Iphone Xs lika mycket som Iphone X gjorde, och äldre modeller har som vanligt blivit billigare: En Iphone 7 kostar till exempel 450 dollar (men 5 795 kronor i Sverige).

Iphone Xr börjar på 750 dollar (9 495 kronor), en större prissänkning mot priset på Iphone X förra året än vad som brukar vara fallet, även om den inte är exakt jämförbar med sin enklare skärm och kamera (men snabbare processor).

Apple iPhone XS 64GB Pris vid test: 12795 kr.

Bästa pris just nu: 11111 kr