Rubriken på denna krönika skulle först vara något i stil med ”bästa mellanåret någonsin” men det skrotade jag snabbt när de svenska priserna dök upp. På flera sätt är det här det bästa S-året någonsin. Uppdateringarna är ganska milda, men vi får mer och bättre av allt i Iphone XS jämfört med Iphone X. I Iphone XR får vi de bästa delarna av Iphone XS, men i en något billigare förpackning.

Allt vändes dock på ända när vi fick tag på de svenska priserna. Iphone XS kostar från häpnadsväckande 12 795 kronor i Sverige. Det är 1 300 kronor mer än vad Iphone X kostade förra året, och redan då hade vi svårt att svälja de höga priserna.

De svenska Iphone-priserna är chockartade, aggressiva – ja närmast stötande.

Extra anmärkningsvärt blir det när de svenska priserna jämförs med de amerikanska. I USA har priserna nämligen inte gått upp alls. Iphone XS kostar där lika mycket som Iphone X – 999 dollar. Iphone XS Max kostar 100 dollar ytterligare, brukligt för ”Plus”-modellerna.

Iphone XR
Foto: AppleIphone XR har en lite mindre orimlig prislapp, 9 495 kronor, ett par hundralappar mer än Iphone 8 Plus.

Apple verkar alltså använda sig av en helt påhittad dollarkurs när man översatte priserna till den svenska marknaden. Visst, de är inte helt jämförbara då moms inte är inkluderat i USA. Men det kan inte förklara hela den svenska ”extraskatten” vi får betala.

I skrivande stund motsvarar 999 dollar 9 120 kronor. I Sverige får vi alltså betala 3 675 kronor extra – 40 procent mer – än amerikanarna för att lägga vantarna på en Iphone XS. För toppmodellen Iphone XS Max 512 GB får vi betala hela 5 000 kronor mer i Sverige, också det en ökning med 40 procent.

Den som hade hoppats på lägre priser lär alltså bli besviken. I år har Apple inte bara behållt sina redan höga priser, utan höjt dem ytterligare. Det gamla begreppet ”Apple-skatt” blir plötsligt intressant igen, men den här gången gäller den bara utanför USA.

Apple har redan med Iphone X vant oss med höga Iphone-priser – och vi konsumenter köper dem ändå. Iphone X är en av världens mest sålda telefoner, och en bästsäljare hos Apple. Men att Iphone XS nu är ännu dyrare (i Sverige!) känns närmast som en käftsmäll.

Nu har vi i alla fall hittat något annat att prata om än de väldigt märkliga namnen.