Vid sidan om de nya flaggskeppsmodellerna Iphone Xs och Iphone Xs Max har Apple lanserat en tredje ny telefon: Iphone Xr. Precis som när Apple släppte Iphone 5S och 5C och valde att skrota Iphone 5 har Apple nu tagit bort Iphone X ur sortimentet och på det pris den hade kunnat förväntas hamna ligger Iphone Xr istället. Men till skillnad från gamla Iphone 5C är Iphone Xr varken plastig eller långsammare.

Innovativ lcd-skärm

Iphone Xr ser vid första anblick ut nästan precis som Iphone X, men faktum är att skärmen använder en lcd-panel. Apple kallar det marknadens mest avancerade, och med tanke på att tidigare lcd-modeller ofta har klassats som de bästa har vi ingen orsak att tvivla på det.

Skärmen

Det mest slående med den nya skärmen, som Apple kallar Liquid Retina, är att den har avrundade hörn. Det har tidigare bara gått att åstadkomma med mer flexibla oled-paneler, men Apple har trixat med bakbelysningen och lyckats få till det. En annan sak som brukar vara förbehållet oled är ”tap to wake”, det vill säga att du kan väcka skärmen genom att bara nudda vid den.

Skärmen har större färgrymd än äldre lcd-modeller och true tone-teknik för automatisk vitbalansering mot ljusmiljön du befinner dig i. Däremot har den varken 3d touch eller hdr-stöd.

Färggrann historia

Iphone Xr har sidor tillverkade i aluminium och kan köpas i hela sex olika färger: Vit, svart, blå, gul, korall och röd (med Product Red-märkning).

Telefonen är vattentät med IP67-märkning. Inte lika extrem som Iphone Xs alltså, men lila tät som förra årets modeller.

Iphone Xr

Apple snålar inte med processorn

En glad nyhet är att Iphone Xr har samma snabba, nya processor som Iphone Xs: A12 Bionic. Det är första gången Apple inte gör sin senaste processor exklusiv för flaggskeppsmodellerna, och möjliggör en mängd förbättringar jämfört med Iphone X som telefonen kan sägas ersätta.

Läs mer om A12 Bionic i vår stora artikel om Iphone Xs och Iphone Xs Max

Ett exempel på vad A12 gör är kameran. Iphone Xr har en ensam kamera på baksidan men trots det kan den ta foton med porträttläge. Det fungerar ungefär som på Googles Pixel-telefoner. Kameraappen använder maskininlärning för att räkna ut vad som är bakgrund och vad som är motivet. Det lär fungera bäst för porträtt med ganska tydlig bakgrundsseparation och inte lika bra som i modeller med dubbla kameror, men Apples exempel ser ändå lovande ut.

Iphone Xr kamera

Även Face ID har hängt med och använder samma truedepth-kamera som Iphone Xs. Tillsammans med A12-processorn innebär det samma möjligheter för selfies och funktioner som Memoji.

Pris och tillgänglighet

Iphone Xr är till skillnad från Iphone Xs och Xs Max inte riktigt redo än. Apple säger att förhandsbokningar kommer starta 19 oktober i en rad länder inklusive Sverige. Priset börjar på 9 495 kronor med 64 gigabyte och slutar på 11 395 kronor med 256 gigabyte. Något alternativ med 512 gigabyte finns alltså inte.

Apple iPhone XR 64GB (2018)

Bästa pris just nu: 9495 kr