Första veckan med Iphone XR

Apple har med Iphone XR bantat prislappen, men lämnat kvar en heltäckande skärm, gestbaserad navigering, Face ID och den hypersnabba A12-processorn. Dessutom har vi vunnit en hel del annat gott, som riktigt fin batteritid.

När vi under en vecka byter vår Iphone XS Max mot en Iphone XR känns det faktiskt inte så mycket som ett nedköp, trots den lägre prislappen. Nu är (från) 9 495 kronor inte på något sätt billigt, men det är åtminstone på rätt sida av den smärtsamma 10 000 kronors-gränsen, och steget upp till Iphone XS är 3 300 kronor. Det stora prishoppet gör att vi inte alls bör avfärda Iphone XR om vi letar en ny Iphone.

Missa inte! Långtidstest: Tre veckor med Apples Iphone XS Max

Långtidstest av Iphone XR

Billigare – men nästan utan kompromisser

Kameran är till exempel väldigt intressant. Sensorn och vidvinkelkameran är precis desamma som i Iphone XS, och samma Smart HDR finns här. Någon dubbelkamera finns inte, så vi saknar 2x optisk zoom och förstärkt digital zoom, men vi får ändå en bra variant av porträttläget med vissa för- och nackdelar.

Till nackdelarna hör att vi än så länge bara kan ta porträttbilder av människor (och husdjur om vi laddar ned Halide). Till fördelarna hör att vi kan gå närmare personen vi fotar, eftersom porträttläget är helt mjukvarubaserat (till skillnad från Iphone XS som också använder tele-kameran för att bedöma djup, och behöver ett större avstånd).

6,1-tumsstorleken placerar telefonen mellan Iphone XS och Iphone XS Max på ett lite underligt sätt, men vi gillar hur telefonen känns i handen. När Iphone XS Max är nästan överväldigande till en början och tar oss minst ett par veckor att verkligen vänja sig vid, så känns Iphone XR helt rätt nästan redan från början.

Långtidstest av Iphone XR

Skärmen är förresten en av de bästa lcd-skärmar vi sett. Men lcd är fortfarande lcd. Svärtan är djup och fin jämfört med andra lcd-skärmar, men den är ingenting mot oled-skärmen i Iphone XS. Det borde ärligt talat inte spela någon roll, för hur ofta står vi och jämför en lcd och en oled-skärm bredvid varandra? Vi glömmer snabbt att Iphone XR är lite sämre på denna front.

Skärmkanterna är inte riktigt lika lyxigt tunna som på Iphone XS, någonstans ska den bakgrundsbelysning som lcd-tekniken kräver få plats. Men det är lyx som vi faktiskt kan vara utan, ögat vänjer sig snabbt vid Iphone XR och kanterna känns inte för stora. Den matta aluminiumramen runt skärmen känns också den lite mindre påkostad. Men återigen – lyxproblem.

Hej då, 3D Touch

Något vi däremot saknar är 3D Touch. Vi saknar det inte så mycket som om Apple skulle ta bort en grundläggande navigeringsmetod som, säg, multi touch. Men här och där underlättar 3D Touch, som när vi ska öppna genvägar på en app-ikon.

Ersättningen Haptic Touch är dessutom långt ifrån färdig. Exempelvis fungerar bara IOS 12-funktionen där vi håller ned mellanslagstangenten för att flytta markören ungefär varannan gång vi testar. Det är frustrerande när det fungerar så smidigt med 3D Touch.

Men vi har hopp om att Haptic Touch blir bättre, Apple har hintat om att funktionen ska förbättras och byggas ut i framtiden. Det kommer bli nödvändigt om fler Iphone-modeller ska tappa 3D Touch.

Läs också! Iphone XR är början på slutet för 3D Touch – det här kommer vi sakna

Ett område där vi däremot är mer nöjda är batteritiden. Visst, ju mer vi skruvar upp ljusstyrkan desto snabbare kommer vi sluka batterikraft, men det gäller också Iphone XS. Vi kommer återkomma med ett separat batteritest, men det verkar som att batteritiden gynnas av att skärmen i Iphone XR är så relativt sett lågupplöst.

Långtidstest av Iphone XR

Väl valda kompromisser

Efter en vecka med Iphone XR står det klart att det är här en billigare telefon med så väl valda kompromisser att de blir nästan omärkbara.
 

Omdöme

Visst vi saknar vår Iphone XS Max. Men det är bara för att vi har sett gräset på andra sidan i några veckor. Oled-skärmens djupa svärta och tunna kanter, stålramen och dubbelkameran gör att Iphone XS känns lyxigare, men i verkligheten är skillnaden inte jättestor. Oled-skärmar är fortfarande ovanliga rent generellt, så den som köper en Iphone XR kommer knappast sitta och jämföra med en oled-skärm och ondgöra sig över sin egen lcd-skärm.

Några väl valda kompromisser gör att vi trots det lägre priset ändå får en telefon som inte på några avgörande vis upplevs som en nedbantad modell. Den som väljer en Iphone XR sparar flera tusenlappar, men får fortfarande nästan allt av det som gör Iphone XS så bra. Det här är den bästa Iphone-modellen för de allra flesta. Pengarna du sparar kan du lägga på ett lyxigare skal istället.

Fakta Iphone XR

Bra köpTestad: Oktober/november 2018
Testad av: Samuel Nyberg
Tillverkare: Apple
Systemkrets: Apple A12 Bionic
Processor: 2 st Vortex 2,49 GHz, 4 st Tempest
Grafik: A12 graphics
Minne: 3 GB
Lagring: 64/128/256 GB
Bildskärm: 6,1 tum ips, 828 x 1792 bildpunkter
Kameror: 12 megapixel med med bak, 7 megapixel fram
Anslutningar: Lightning
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: IOS 12
Övrigt: Dubbla sim (standby), trådlös laddning (qi), vattentålig (IP67), ansiktsigenkänning
Batteri: 2 942 mAh, 7 h 5 min webbvideo (wifi), 13h 30min blandad användning (4g), ca 22h samtal (3g)
Storlek: 15,1 x 7,6 x 0,8 cm
Vikt: 194 gram
Rekommenderat pris: 9 490 – 11 390 kr

Prestanda

Geekbench 4: 10 904 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 77 238 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 3 525 poäng

plus

Samma grymma prestanda.
Snygg skärm trots låg upplösning.
Billigare, men utan att det riktigt märks.

minus

Haptic Touch inte komplett.
Inte lika lyxiga i alla detaljer.
Fortfarande dyr.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning