Testad produkt: Iphone XR
Rekommenderat pris: 9 490 – 11 390 kronor hos Apple.
Pris: 8 990 kronor hos Netonnet (64 GB). Se återförsäljarnas och operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!

Närmare 1,5 månad har gått sedan vi packade upp vår illröda Iphone XR 256 GB, och det har blivit dags att checka in igen. Håller sig våra intryck från de första två testerna fortfarande? Och vad kan vi lägga till i testprotokollet sedan dess?

Vi har använt telefonen dagligen sedan dag ett, och vi kan först och främst konstatera att batteritiden inte lämnar någon Iphone-användare besviken. Det är den bästa batteritiden hittills i en Iphone, nätt och jämnt men ändå otvivelaktigt bättre än Iphone XS Max.

I vårt fall räcker det nio gånger av tio med en kortare uppladdning på förmiddagen för att sedan kunna använda telefonen långt ifrån sin laddare i ett helt dygn innan nästa uppladdning. Sällan ser 20 procent-varningen och endast i undantagsfall behöver vi koppla in laddaren en stund på kvällen också.

Läs mer! Stort test: Så bra batteritid har Iphone XR

Långtidstest: En månad med Iphone XR

Skärmen: Bättre än sitt rykte

Desto mer vi använder Iphone XR, desto mer inser vi att skärmen är långt bättre än sitt rykte. På pappret är det en ganska ointressant skärm med låg upplösning (326 ppi, och inte ens 1080p), och lcd-teknik är det väl knappast någon som går igång på i dag, även om Apples förhoppning att ord som Liquid Retina ska få det hela att låta lite häftigare.

De rundade kanterna är fina, men visst vore det trevligt om Apple kunde kapa ytterligare ett par millimeter på skärmkanterna till nästa modell. Här är det lcd-tekniken som hämmar, någonstans ska bakbelysningen få plats.

Långtidstest: En månad med Iphone XR
Iphone XS till vänster. Den har aningen tunnare skärmkanter, om det är något som känns viktigt.

Men svärtan är imponerande fin och i vanlig användning kan vi inte klaga på upplösningen. 326 ppi har vi klarat oss med tidigare, och det är först när vi tittar på svart text på en ljus bakgrund och kisar lite extra som vi ser att det här inte direkt är det bästa som går att få tag på. Men – låt inte specifikationer, skärmupplösning, ppi och andra siffror blända en annars bra upplevelse. Iphone XR blir inte sämre på grund av sin skärm.


I väntan på IOS 12.1.1

I skrivande stund väntar vi fortfarande på att IOS 12.1.1 ska släppas, en uppdatering som lär blir extra välkommen på Iphone XR. Med denna ska Haptic Touch – ersättaren för 3D Touch – få ett välkommet tillskott. Vi ska nämligen kunna hålla ned direkt på notiserna för att få upp fler val, istället för att som nu behöva svepa på notisen och sedan trycka på Visa för att exempelvis snooza en påminnelse.

Ett långt tryck är en inte helt optimal ersättare för ett hårt tryck, särskilt som genvägar på appar inte har kunnat ersättas av Haptic Touch. Men visst går det att leva med funktionen. Med denna uppdatering tror vi att budgetversionen av 3D Touch kommer bli ännu mer användbar och konsekvent.

Uppdatering 2018-12-06: IOS 12.1.1 är nu släppt.

Långtidstest: En månad med Iphone XR

För vem?

Alla som uppgraderar från Iphone 8 och äldre lär bli mer än nöjda med Iphone XR. Dessa användare har ännu inte hunnit skämma bort sig själva med högre upplösning eller kolsvart oled-teknik i Iphone X eller Iphone XS, och har flera andra goda nyheter att finna i Iphone XR. De kommer imponeras av hastigheten, en riktigt bra kamera på både framsida och baksida – och att Face ID fungerar sömlöst i de flesta situationer.

Inte absolut bäst, inte mest spännande – men vettigast

Iphone X må ha varit betydligt mer revolutionerande när den lanserades 2017, och Iphone XS är alltjämt ett lyxigare val utan några egentliga kompromisser.

Men Iphone XR tar hem priset som Apples vettigaste Iphone. Ett smartare köp helt enkelt. Att Iphone XR har samma vrålsnabba processor som Iphone XS gör att även denna billigare Iphone kommer få uppdateringar, buggfixar och säkerhetsfixar lika länge som sina dyrare syskon.

Visst skulle vi vilja att den var ännu billigare. Iphone XR hade gärna fått matcha vad Iphone 8 kostade när den släpptes förra året, men så kul ska vi inte ha det. Men det nuvarande priset för Iphone XR, ungefär i nivå med vad Iphone 8 Plus kostade vid den här tiden förra året, är acceptabelt.

Omdöme

Bra köpMer än en månad in med Iphone XR står sig våra första intryck väl. Det här är den Iphone som spekulanter bör börja vid, och sedan gå mot den dyrare Iphone XS bara om dubbelkameran på baksidan, jätteskärmen i Iphone XS Max eller den allmänt lyxigare känslan lockar för mycket.

Fakta Iphone XR

Testad: Oktober/november/december 2018
Testad av: Samuel Nyberg
Tillverkare: Apple
Systemkrets: Apple A12 Bionic
Processor: 2 st Vortex 2,49 GHz, 4 st Tempest
Grafik: A12 graphics
Minne: 3 GB
Lagring: 64/128/256 GB
Bildskärm: 6,1 tum ips, 828 x 1792 bildpunkter
Kameror: 12 megapixel med med bak, 7 megapixel fram
Anslutningar: Lightning
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: IOS 12
Övrigt: Dubbla sim (standby), trådlös laddning (qi), vattentålig (IP67), ansiktsigenkänning
Batteri: 2 942 mAh, 7 h 5 min webbvideo (wifi), 13h 30min blandad användning (4g), ca 22h samtal (3g)
Storlek: 15,1 x 7,6 x 0,8 cm
Vikt: 194 gram
Rekommenderat pris: 9 490 – 11 390 kronor hos Apple.
Pris: 8 990 kronor hos Netonnet (64 GB).

Prestanda

Geekbench 4: 10 904 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 77 238 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 3 525 poäng

plus

Bäst batteritid. 
Samma grymma prestanda.
Snygg skärm trots låg upplösning.

minus

Haptic Touch inte komplett.
Inte lika lyxiga i alla detaljer.
Fortfarande dyr.

Betyg: 4 av 5
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning