Testad produkt: Logitech Crayon
Pris: 799 kronor hos Apple.

Logitech Crayon introducerades på scen på Apples utbildningsevent i mars 2018. Pekpennan är tänkt som ett tåligt, ergonomiskt alternativ för elever och lärare att användas i skolan, tillsammans med Apples Ipad 9,7 tum (sjätte generationen). En Ipad som Apple hoppas ska leta sig till många klassrum. Nu, några månader senare, släpps den också till allmänheten. Vuxen eller barn, skolelev eller examinerad sedan länge – vem som helst med 749 kronor på fickan kan lägga vantarna på Logitechs pekpenna.

Att kombinera en pekpenna med IOS på Ipad blir mer och mer användbart, även om vi inte nödvändigtvis ritar, målar eller illustrerar varje dag. I Iwork kan vi numera exempelvis enkelt korrigera text med en penna och Anteckningar har fått flera uppdateringar för vi enkelt ska kunna skissa ihop något med en pekpenna.

Läs också! Så använder du nya Iwork 4.0 på Ipad med pekpenna

Lika bra som Apple Pencil – nästan

Vi kan snabbt konstatera att för en Ipad 9,7 tum är Logitech Crayon ett väldigt bra alternativ. Logitech säger att pennan har ”Apple Pencil”-teknik och visst liknar den på flera sätt Apple-alternativet. Responsen från att vi sätter pennan på skärmen till att pixlar börjar dyka upp är verkligen Apple Pencil-snabb. Det känns väldigt naturligt att använda Crayon.

Logitech Crayon
Praktisk design. Toppen sitter fast så att den inte kan tappas bort när pennan laddas.

Med pennan får vi även handledsavkänning, vilket såklart gör massor för användbarheten. Genom att vinkla pennan kan vi skapa tjockare och tunnare linjer, förutsatt appen vi använder också har stöd för det.

Pennan saknar dock den tryckkänslighet som Apple Pencil har, den egentligen enda punkt där Crayon är tekniskt underlägsen Apples pekpenna. Och för en del lär det säkert avgöra saken. Hur vi kan bestämma tjockleken på en linje, eller hur hårt vi vill dra en blyertspenna på ytan gör Apple Pencil oslagbar och i stort sett så nära vi kan komma att rita på papper med en digital skärm.

Logitech Crayon
Vi kan luta pennan för att få olika tjocka linjer i appar som stödjer det, även utan tryckkänslighet.

Att vi kan vinkla Crayon väger upp en del, men inte helt och hållet. Å andra sidan, om vi har lägre konstnärliga ambitioner och kanske bara använder pennan för att anteckna, navigera IOS och göra enklare skisser kan Crayon vara ett sätt att spara en slant men ändå få en väldigt duglig digital penna.

Logitech Crayon

Parkoppling ett minne blott

Crayon behöver ingen parkoppling. Så snart vi har slagit på den fungerar den med vår Ipad. Batteriet håller för sju timmars ritande och kan laddas upp för ytterligare 30 minuters användning på bara två minuter. En led-lampa anger laddningsnivå och laddningen sker med en vanlig lightning-kabel i ett uttag på toppen av pennan. Ingen kabel medföljer, men har vi en Ipad har vi också en lightning-kabel någonstans.

Pennan i sig är gjord av en robust och vad det verkar reptålig aluminium i kombination med orange gummi. Den ”ruggade” stilen kommer från att pennan från början är gjord för klassrummet. Crayon ska även överleva ett tapp på 120 centimeter. Till skillnad från Apple Pencil är Crayon inte rund utan lätt rektangulär. Det gör att den ligger kvar på ett bord utan att rulla iväg. Vi tycker att Apple Pencil ligger lite bättre i handen med sin runda form, men det är nog mest en smaksak

Logitech Crayon

Fungerar bara med en enda Ipad

Tyvärr är pennans fördelar förunnade bara några få. Enbart sjätte generationens Ipad 9,7 tum från 2018 kan använda pennan i nuläget. Ingen annan Ipad, Iphone eller ens Ipad Pro. Dessutom måste vår Ipad använda IOS 11.4 eller senare.

För Ipad Pro-användare finns alltså inte så mycket till val. Det är Apple Pencil som gäller (eller andra enklare pennor, som Adonit Mini 4 som vi nyligen testat). Användare av sjätte generationens Ipad 9,7 tum kan däremot välja mellan Apple Pencil, Logitech Crayon eller något helt annat.

Läs också! Adonit Mini 4: Överraskande bra (och billigt) Apple Pencil-alternativ

Med Crayon får vi en tåligare, billigare penna med rätt bra grepp och med undantag för tryckkänsligheten är den lika bra som Apple Pencil. Kan vi bara stå ut med Crayons lite mer lekfulla färgval är det här ett väldigt bra val för (vissa) Ipad-användare, särskilt för alla som tänkt använda pennan för enklare skissande och anteckningar snarare än som kreativa proffs. Samtidigt – för bara ungefär 300 kronor ytterligare får vi en Apple Pencil, med tryckkänslighet.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning