Krönikan är en översättning av Anders Lundberg. Originalet skrevs av Leif Johnson för amerikanska Macworld (vår systersajt) och åsikterna är författarens.

(Jodå, visst blev det XS och XS Max, red.anm.)

Apple, det är knappast kontroversiellt om jag påstår att det engelska tungomålet föredrar ett visst ljud när det stöter på bokstaven ”X”. Jag vet, ni vill att vi ska se det som en romersk siffra, men det finns en orsak att ingen pratar om The Ten Men, Professor Ten eller Malcolm Ten. Vi älskar ljudet. Det är slagkraftigt. Det är till och med lekfullt olycksbådande. Det är ljudet som delvis ger ”sex” sin skandalkraft, bettet när vi talar om våra ex, och ger en del av storheten i namnet Tyrannosaurus Rex. Och nu påstår ryktena att uppföljaren till Iphone X ska heta ”Iphone XS”?

Snälla. Nej. Ni vet att alla kommer kalla den ”Iphone Excess”.

Det är verkligen öppet mål. Fallfrukt som bara är att plocka och njuta av. Jag kan redan se framför mig hur Samsung smyger omkring under trädet, ivriga att rycka åt sig det och snabbt ta fram en riktigt låg reklamsnutt som hånar Apples excesser. Samsung verkar knappt klara att prata om sina egna telefoner utan att göra jämförelser med era, och kommer tveklöst ta chansen om ni serverar den på silverfat så här.

Sedan följer skämten i Saturday Night Live-sketcher, vitsar i komediserier, karikatyrerna i tidningarna. Ni kommer säkert sälja ett otal telefoner och ert börsvärde kommer säkert fortsätta öka så att det ensamt kunde lösa världens hungersnöd eller reparera infrastrukturen i dussintals länder.

Men vitsarna kommer ändå hagla, speciellt om priset som väntat blir över tusen dollar för den stora modellen. Så varför över huvud taget lägga ut ett så smarrigt bete?

Det är varumärket

Jag tror inte att det här är ett obetydligt klagomål. Det är en pr-fadäs i vardande, och något som åtminstone en person på Apples nya, glassiga högkvarter måste ha insett. Det kanske inte är lika illa som när Facebook utnyttjade en orkan för att göra reklam för sina vr-funktioner eller när Kylie Jenner försökte desarmera konflikten mellan afroamerikaner och polisen med en Pepsi. Men som alla som satt foten på internet i modern tid är medveten om kommer det ge bränsle åt dagens kultur av illvilja och förolämpningar.

Ett sånt namn skulle vara en gåva till de miljoner människor som tycker att era produkter kostar för mycket, att de har en för hög premie för ett företag som inte längre är lika nyskapande som det brukade vara på Steves dagar. Det skulle leta sig ut på skolgårdar och till retsamma syskon. Det skulle säkert dyka upp i minst en hip hop-låt.

Vad värre är – det skulle späda på den värsta kritiken mot ett företag som förr i tiden åtminstone gav sken av att satsa på kvalitetsteknik för alla men som i dag inte ser något problem med att klä en klocka i guld och ta 10 000 dollar för den. Och ja Apple, det var en excess.

Det bör inte direkt vara en nyhet för er att miljontals människor kommer uttala x:et som ”ex” och inte ”tie”. Glöm Iphone X en stund och tänk på Mac OS X. I över ett årtionde försökte ni få folk att säga ”Mac OS Tie” men inte ens nu när ni har tagit bort x:et från namnet har folk slutat kalla Macens operativsystem för något som rimmat på "komplex".

Så gick det med att lära sig av det förflutna. Säg Iphone X ”korrekt” och du möts som bäst av ett leende och som av en suck. ”Iphone Ex” låter till och med lite häftigt. Men med ett namn som Iphone XS slutar det vara lika oskuldsfullt. Och framför allt, ni kan så lätt undvika det.

Ryktena säger...

Det är så klart än så länge bara ett rykte. Därför hoppas jag fortfarande, mot bättre vetande, att ni har ett bättre namn och att ryktena för en gångs skull har helt fel och att bilderna inte stämmer med vad vi får se i kväll (att namnet är mer spännande än de läckta bilderna är en annan, illavarslande signal).

Men ska vi vara ärliga har ryktena inför nya Iphone-lanseringar de senaste åren varit närmast excessivt träffsäkra (och i bjärt kontrast mot ert vitt omtalade hemlighetsmakeri). Vi har sett bilder som påstås visa både telefonerna och nya Apple Watch i all sin prakt, så varför skulle uppgifter om namnet vara fel?

Kartongerna är redan tillverkade så det finns ingen chans att ändra namnet nu, så jag får helt enkelt hålla tummarna att ni insåg problemet för flera månader sedan och har gjort nödvändiga åtgärder.

Och just det, behöver jag ens påtala felet med ”Iphone XS Max”?

Läs mer: Här är nya Iphone XS och XS Max