Det har blivit allt populärare bland apputvecklare att ta betalt med prenumerationer istället för engångssummor. Det beror delvis på att Apple pushar för det, vilket nu har blivit ännu tydligare då företaget har lagt upp en video på utvecklarportalen som försöker visa varför det är bra.

I videon intervjuas fyra utvecklare på Elevate, Dropbox, Calm och Bumble om deras erfarenheter av prenumerationsbaserade appar och Apple lyfter flera fördelar för utvecklarna.

Bland användare är fenomenet inte lika populärt. När 9 to 5 Mac frågade sina läsare svarade över 80 procent att de antingen helt undviker prenumerationer eller motvilligt betalar för en eller två.

Många utvecklare har också klagat på att Apple inte ger dem något alternativ. Eftersom det inte går att erbjuda uppgraderingspriser måste utvecklarna välja mellan prenumerationer, en enda engångssumma trots åratal av uppdateringar, eller att släppa stora uppdateringar som helt nya appar med nackdelen att tidigare användare inte kan få rabatt på uppgraderingen.