Filevault är den fantastiskt praktiska inbyggda krypteringsfunktionen i Mac OS. Genom att aktivera den skyddar du alla data på Macens interna hårddisk med stenhård kryptering så att ingen kan låsa upp den utan ditt lösenord. För att skydda dig så du inte blir av med allt om du skulle glömma lösenordet skapar systemet en återställningsnyckel när du aktiverar Filevault. Du kan välja att skriva ned den själv eller låta Apple lagra den på Icloud så att du kan använda Icloud-kontot för att låsa upp disken.

Om du valde att spara den på Icloud men ångrar dig, eller om du skrev ned den men har blivit av med den (den kanske försvann i en flytt till exempel), kan du skapa en ny och börja om.

Apple har gjort det lite krångligt. Du kan nämligen varken ladda ner återställningsnyckeln från Apple eller visa den igen om du valde lokal lagring. För att skapa en ny nyckel och sluta lagra den på Icloud måste du därför stänga av Filevault och låta hela hårddisken dekrypteras innan du aktiverar den igen.

Stäng av Filevault för att börja om

Öppna Systeminställningar -> Säkerhet och integritet -> Filevault. Klicka på hänglåset nere till vänster för att låsa upp och sedan på Avaktivera Filevault. Gå vidare för att köra igång. Det kommer att ta ett ganska långt tag men du kan i alla fall använda Macen som vanligt under tiden.

När den är klar kommer knappen för aktivera Filevault åter bli klickbar och du kan aktivera funktionen. Den här gången kan du välja Skapa en återställningsnyckel och använd inte mitt Icloud-konto. Då får du fram den nya nyckeln, som du alltså måste skriva ner och lagra på en säker plats. Ett exempel kan vara i bankfacket, men i din lösenordshanterare kan också vara bra. Om du redan litar på den för att lagra alla dina loginuppgifter duger den även till Filevault-nyckeln.