Skärmen på Iphone har gått från 3,5 tum till 4 tum till 4,7, 5,5 och senast 5,8 tum. Om ryktena stämmer kommer höstens modeller mäta upp till 6,5 tum. Det är lätt att tänka sig att de allt större skärmarna helt enkelt är resultatet av efterfrågan. Kunderna köper helt enkelt fler mobiler med större skärm.

Missa inte: Stor ryktesartikel med allt inför Iphone-lanseringen

Men enligt en rapport i Wall Street Journal som citerar statistik från Kantar World Panel kan Apple även ha en strategisk baktanke med de växande skärmytorna.

Tidningen pekar på att större skärm leder till ökad användning. Användare med Plus-modellerna av Iphone 6 och 7 spelar spel 62 procent mer och dubbelt så många ser på video varje dag. Ökad användning innebär större chans för Apple att tjäna pengar på tjänster som App Store och Icloud.

Wall Street Journal har egentligen inga bevis för att större skärm är orsaken och ökad användning verkan – det kunde lika gärna vara tvärt om att folk väljer modeller med större skärm just för att de vill använda den mer. Å andra sidan har det varit tydligt att Apple har börjat fokusera mer på tjänster och analytiker pekar på tjänster som motorn för Apples tillväxt de närmaste åren.

Apple iPhone X 256GB Pris vid test: 11650 kr.

Bästa pris just nu: 10895 kr