Apple har ett potentiellt problem med Mac App Store, och vi talar inte om hur många utvecklare struntar i butiken och säljer sina program själva istället. Nej, det handlar om säkerheten på butiken och användarnas tillit.

Mac App Store har hela tiden presenterats som en säker plats att hämta program, så att ängsliga Macanvändare som inte är så kunniga men håller sig till butiken kan vara säkra på att inte drabbas av skadeprogram. Apple undersöker ju och godkänner varje program.

I lördags skrev vi om hur det populära programmet Adware Doctor (då etta på topplistan över verktygsprogram) har tagits bort från butiken då det upptäcktes att den laddar upp användarnas webbhistorik.

Det var Adware Doctor inte ensamt om att göra. 9to5Mac rapporterar att Apple nu tagit bort samtliga påverkade program som distribuerats av "Trend Micro Inc". Malwarebytes skrev redan i fredags om hur företagets program Open Any Files: RAR Support, Dr. Antivirus och Dr. Cleaner skickar webbhistorik från Safari, Chrome och Firefox samt en lista över alla installerade program.

Vad som är mer alarmerande är att Malwarebytes skriver att de rapporterade Open Any Files redan i december 2017 men Apple har alltså inte gjort något åt den förrän nu, då den fick uppmärksamhet i media. Hur många andra program på Mac App Store har slunkit igenom Apples kontroll med funktioner som denna?

Malwarebytes Thomas Reed uppmanar Macanvändare att behandla Mac App Store som vilken annan källa till program som helst, och inte automatiskt lita på program hämtade därifrån.