Ibland försvinner appar från App Store. Det kan både bero på att utvecklaren har valt att ta bort den och att Apple har gjort det på grund av att den bröt mot någon App Store-regel. Om du gillar appen och den inte togs för att den gjorde något fuffens kan du fortsätta använda den som vanligt. Men knepigare blir det om du vill ha den på en annan enhet om du till exempel uppgraderar till en ny Iphone.

Hitta köpta appar

1. Kolla om appen finns kvar hos Apple
I vissa fall kan appen finnas kvar på Apples servrar även om den inte syns i själva butiken. Öppna App Store på den nya enheten, tryck på ditt lilla foto uppe till höger och sedan på Köpt. Då får du upp en lista över dina köpa/hämtade appar och du kan använda sökfunktionen och se om appen finns här. Men det här gäller bara appar som utvecklaren själv har valt att ta bort. Om Apple har tagit bort den eller om utvecklaren själv har slutat finnas försvinner appen även härifrån.

2. Kopiera .ipa-filen
Om du har synkat med Itunes innan Apple tog bort apphantering i version 12.7 kanske du har en kopia av appen där. Även om du har uppdaterat Itunes ligger apparnas .ipa-filer kvar på hårddisken i mappen Mobile Applications i samma Itunes-mapp som dina musikfiler. Oftast i [din användare] -> Musik -> iTunes -> Mobile Applications. Hittar du appen här kan du installera den på en IOS-enhet genom att helt enkelt dra .ipa-filen från Finder till enheten i listan till vänster i Itunes.

Fram till IOS 8 gick det att kopiera appar från IOS till Macen men sedan IOS 9 har det inte varit möjligt, och därför måste du redan ha en kopia av .ipa-filen för att kunna installera på en ny enhet om den inte kan hämtas från Apples servrar.