Mac-programmet Adware Doctor sade sig vara ett anti malware-program för Mac i Mac App Store, och för en vanlig användare såg allt på ytan ut att vara som det skulle. Programmet sade sig kunna skanna användarens dator för att förhindra ”malware och andra skadliga filer från att infektera din Mac.” Det skriver 9to5mac.

Adware Doctor var dessutom populär – det låg på första plats bland betalda appar i kategorin verktyg, och på fjärde plats bland alla betalda appar i Mac App Store, strax efter programmen Final Cut Pro, Magnet och Logic Pro X.

Missa inte! Så gör du om du ser svarta prickar eller annat märkligt på Macens skärm

Adware Doctor
Programmet i App Store, innan det plockades ned. Skärmdump: 9to5mac.

Vad användarna inte visste var att Adware Doctor också spårade vilka andra program som laddades ned till datorn, samt sparade historik från Firefox, Chrome och Safari i en lösenordsskyddad fil kallad history.zip. Filen laddades sedan upp på en server i Kina.

Problemet upptäcktes av säkerhetsforskaren Patrick Wardle som påtalade problemet för Apple. Det skulle dock ta en hel månad innan Apple till slut, under fredagen, valde att ta bort appen från Mac App Store. Hur många som använt appen vet vi inte, men det lär röra sig om många tusentals användare som ovetandes blivit spårade.

Apple MacBook Air - 1,8GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 8980 kr.

Bästa pris just nu: 11004 kr