I en lång artikel hos The Information beskrivs hur Eddy Cue, chef över Apples tjänster såsom Apple Music, Icloud och tidigare även Siri, i själva verket är överarbetad, frånvarande och ibland oengagerad.

Journalisten Aaron Tilley har anonymt pratat med flera av hans tidigare och nuvarande underordnade, och åsikterna om honom är blandade. En del beskriver honom som en intelligent och empatisk chef. Andra framhåller djupgående ledarskapsproblem och brist på fokus.

– Apple försöker göra för mycket med för få människor, sade en före detta Apple-chef i artikeln. Det slår ibland tillbaka. Eddy är det bästa exemplet på det hos Apple. Han gör alltid för många saker.

Eddy Cue har som chef för Apples tjänster ansvarat för bland annat Siri, men en anställd beskriver det som att chefen aldrig varit särskilt intresserad av röstassistenten och att han ska ha verkat sova på minst två möten. Sedan dess har ansvaret för Siri flyttat till andra delar av företaget och så sent som under sommaren anställdes en gammal ai-chef från Google för att ta över utvecklingen av Siri.

Andra gånger ska han ha misslyckats med att avstyra konflikter bland anställda. Apple väntade länge med att hoppa på streaming-tåget för musik, och försökte desperat hålla Spotify borta från den amerikanska marknaden. När detta inte lyckades bestämde sig Apple till slut för att starta en egen streamingtjänst. I ett försök att slutligen komma ikapp konkurrenter som Spotify beslutade företaget sig för att köpa Beats för att sedan skapa Apple Music, men det uppköpet kantades av stora samarbetsproblem mellan Apple-anställda och de tidigare Beats-anställda. En konflikt som Eddy Cue heller inte ska ha varit särskilt intresserad av att lösa, enligt källorna i artikeln.

Apples tjänster har tidigare kallats ”Apples största förslösade möjlighet de senaste tio åren” av analytikern James McQuivey.

Siri har sedan dess fått ett nytt ledarskap, Apple har fått ett förnyat fokus på tjänster som nu är företagets snabbaste ökande intäktsområde och Apple Music hotar numera på allvar konkurrenter som Spotify. Men om vi ska tro uppgifterna i denna artikel hade Apple förmodligen kunnat ha ett större försprång gentemot sina konkurrenter med ett annat ledarskap.