7Stöldsäkra Macen

Förutom det uppenbara, att använda lösenord på din dator, aktivera Hitta min Mac, och att ange en inte alltför lång tid innan datorn låser sig själv, kan det här tipset också vara till bra hjälp ifall du skulle tappa bort din din Mac.

Mac-tips

Skriv ett meddelande på inloggningsskärmen, förslagsvis med kontaktuppgifter till dig så att om en person som är rädd om sin karma och som hittar datorn kan kontakta dig.

Mac-tips

Gör så här: Öppna Systeminställningar, gå till Säkerhet och integritet och bocka i Visa ett meddelande när skärmen är låst. Tryck sedan på Ställ in låsmeddelande… för att göra just detta. Nu har du förmodligen ökat möjligheterna att få igen din dator en aning.

Läs också! 14 dolda inställningar i IOS du måste ha koll påMac-tips

8. Stäng av autocorrect

Står du inte ut med att datorn ständigt försöker rätta dig när du skriver? Lugn bara lugn – autocorrect går att stänga av!

Öppna Systeminställningar, gå till Tangentbord och bocka ur Rätta stavning automatiskt.


Mac-tips

9. Ändra ordning i menylisten

Om du har en Mac med liten skärm, en äldre Mac med lägre upplösning (och därmed mindre utrymme på skrivbordet) eller bara väldigt många program och funktioner i menylisten kan det snart bli så pass trångt att du inte längre ser en del av genvägarna.

Som tur är går det att ändra ordningen på symbolerna, och dra de viktigaste till höger i bild så att du i alla fall vet att de inte försvinner när du behöver dem. Håll ned command och dra i symbolerna för att flytta dem.


Mac-tips

10. Kom ihåg: Skillnaden mellan att gömma och minimera fönster

Det finns en skillnad mellan att minimera ett fönster (command + m) och att gömma ett fönster (command + h) som är värt att ha i åtanke. Minimerar vi fönstret försvinner det ned i Dock. Det gör att vi enkelt kan se att vi har ett fönster öppet, men vi kan inte använda alt + tab för att öppna det igen. Vi måste istället flytta pekaren ned till dockan och trycka på fönstret.

Har vi istället för vana att gömma fönstret när vi inte vill se det, så går det snabbare att öppna det igen. Istället för att gå till Dock och trycka på fönstret (eller till programsymbolen om vi har ställt in att det ska minimeras dit) kan vi snabbt öppna fönstret igen genom att bara trycka alt + tab. Det sparar åtminstone någon sekund av din tid varje gång. Många bäckar små...

Missa inte! 18 smidiga knep som gör livet med Touch Bar roligare


Mac-tips

11. Snabbare emojier

Att använda emojier har blivit ett roligt sätt att berika det skrivna språket på många ställen. Och visst kan symbolerna användas på Mac minst lika enkelt som på IOS. Det allra snabbaste sättet att ta fram emojier på en Mac är att använda kortkommandot ctrl + command + mellanslag.

Enligt vår erfarenhet är det till och med lite enklare än att ta fram symbolerna på Touch Bar, på Macar som har en sådan.


Mac-tips

12. Ett annat sätt att aktivera Split View

Split View kan vara ett behagligt sätt att jobba lite mer ostört i ett eller två program, samtidigt som vi får maximal skärmyta. Ett sätt att aktivera läget att är trycka på den gröna symbolen för att förstora ett fönster. Vill vi däremot dra två fönster till Split View samtidigt kan vi med fördel hålla ned den gröna symbolen en kort stund och sedan släppa.

Då får vi upp en annan vy där vi alltså kan välja två fönster samtidigt, istället för att dra fönstren en och en till Split View.