Använder du Mac? Då hittar du förhoppningsvis några tips i den här artikeln som kan göra livet datorn lite enklare, säkrare, kanske mindre frustrerande – eller bara smartare. Här följer elva värdefulla Mac OS-tips!

Viktiga knep för din Mac

1. Genväg till Airdrop

Tycker du att det borde finnas ett snabbare sätt att skicka filer till datorer, telefoner och plattor i närheten kan du göra Airdrop ännu mer tillgängligt. Detta genom att lägga en genväg direkt i Dock. Så här gör du:

Öppna ett Finder-fönster, tryck > Välj Gå till mapp… och klistra in denna genväg: /System/Library/CoreServices/Finder.app/Contents/Applications

Då dyker en Airdrop-ikon upp som du sedan enkelt drar till Dock.


Viktiga knep för din Mac

2. Kolla valutakurser i Spotlight

Spotlight duger för mycket mer än att bara söka filer. Du kan bland annat konvertera mellan olika enheter och valutor. Riktigt smart, och det klart snabbaste sättet att kolla vad nästan vilken valuta som helst är värd just nu. 


Viktiga knep för din Mac

3. Signera med styrplattan

Med Förhandsvisning kan du skriva under dokument utan att ta fram en penna.

Öppna dokumentet, och tryck på Visa märkningsverktygsfältet i verktygsfältet. Där finns sedan ett alternativ för att skapa en signatur direkt på styrplattan.


Viktiga knep för din Mac

4. Finder-tips: Byt namn på flera filer samtidigt

Finder har många funktioner som är lätta att glömma bort, ofta för att funktionerna är kluriga att hitta. Men det kan vara ett användbart tips om du behöver döpa om många filer samtidigt, kanske efter ett visst system för att namnge filer.

Markera alla filer som ska få ett nytt namn, högerklicka och tryck på Byt namn på objekt… Ett nytt fönster dyker upp och du får alternativ för hur den nya namnsättningen ska ske. Svårare än så är det faktiskt inte.


Viktiga knep för din Mac

5. Finder-tips: Visa sökvägen

Det här lilla men hjälpsamma funktionen har inbitna Mac-användare använt länge, men kan vara lätt att missa då det inte är aktiverat från start. Att navigera bland djupa filstrukturer i Finder blir dock mycket mer överskådligt och logiskt om vi aktiverar sökvägen för att lättare kunna se hur vi hamnade där vi hamnade.

Det gör vi väldigt enkelt genom att öppna ett Finder-fönster > Välj Innehåll och tryck på Visa sökvägsfältet.


Viktiga knep för din Mac

6. Finder-tips: Sök med citat

Det knep du kanske redan känner till och använder för att söka i Google fungerar även i Finder. Sätter vi ett par citattecken runt sökordet söker vi efter filer med den exakta stavningen inom citattecknen, vilket gör att vi många gånger kan komma mycket närmare vårt sökresultat. Förutsatt att vi vet vad filen heter då.